Stadhuis wordt vergaderplek geen bezoekadres

Het stadhuis wordt na de verbouwing het bestuurlijk en representatief centrum, de publieksfuncties wordt verplaatst naar LEVEL. Dit nieuwe stadskantoor vervangt het Stadsbouwhuis en het oude belasting kantoor, die tegen de grond gaan. B. & W. verzekert dat de ambtelijke huisvestingskosten niet zullen stijgen maar de gemeenteraad heeft kostenverhogende ‘noten op haar zang’. Zij wil de symbolische functies in het stadhuis behouden. De trouwzaal die blijft en komt er  voor geboorteaangifte een kloeke service zuil in de stadhuis hal?

 

Onder strenge geheimhouding over de bedragen die de gemeente wenst uit te geven voor de verbouwing, wordt binnenkort in de gemeenteraad gesproken. Niet B.&W maar de raad dreigt de begroting te overschrijden als ze de publieksfuncties van LEVEL in het stadhuis nog eens dubbel willen overdoen. De begane grond van het stadhuis ondergaat en ware metamorfose. Waar nu de balies staan, verdwijnt het glazen dak en komt een open hof met een  tuin. De foyer wordt vrij toegankelijke voor de Leidenaren plaats biedend aan bijeenkomsten, lezingen en tentoonstellingen. Er komen informele zitjes en overlegplekken. In de foyer is ruimte vrijgehouden voor maquette, een schaalmodel van Leiden. Het is een  burgerinitiatief, geld ervoor wordt door crowd funding bijeengebracht. Bezoekers van onze stad kunnen zich hier oriënteren op alle bezienswaardigheden.

 

Symbolische functies

B.& W. vindt dat publieke dienstverlening functies niet meer passen in het stadhuis. Maar er ligt een dringend verzoek van de gemeenteraad uit mei 2018 op hun bureau om (zoveel mogelijk) publieksbalies in het stadhuis te behouden. En als dat echt niet lukt? Mogen dan wat functies ‘symbolisch’ aanwezig zijn, vraagt het gemeentebestuur. Zij hangt er te zelfder tijd een prijskaartje aan om het idee bij voorbaat de grond in te boren.  Echtverbintenissen? Trouwen blijft kunnen in het stadhuis, met uitzondering van de periode van de verbouwing.  Eenvoudige ceremonies en gratis huwelijken kunnen wel naar LEVEL, vindt B.&W.  Ondertrouw afspraken, de melding van voorgenomen huwelijk? B.&W.: In 2017 totaal 505 afspraken. B.&W.: Dit ‘werkproces’ wordt overal gedigitaliseerd en dat wilden wij ook net gaan doen. En een fysiek loket open houden in het stadhuis is echt te duur hoor. Geboorteaangiften? B.&W.: Toevallig is er weer net een landelijk onderzoek of dat niet gedigitaliseerd kan worden. Je kunt de geboorte van je kind toch veel beter aangeven in LEVEL. dat staat naast het LUMC. Ja, een service zuil in de stadhuis hal behoort tot de mogelijkheden. Niets is onmogelijk maar wel inefficiënt.

 

Gemiddeld komt de Leidenaar ongeveer één keer in de 5 jaar naar een gemeentebalie. En dat wordt de komende jaren al maar minder. Reisdocumenten en rijbewijzen zijn inmiddels tien jaar geldig en door digitalisering kan steeds meer online 24/7 geregeld worden. En in 2019 start de zogenaamde paspoortdip, 5 jaar lang zullen er minder documenten aangevraagd worden in verband met de langere geldigheid van de documenten van 5 naar 10 jaar. Het stadhuis verwelkomt de samenleving maar niet meer voor haar inwoners op bijzondere momenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *