Gemeente stopt grondwater afzuigen onder de (vuilnis) Bult.

De gemeente gaat stoppen met wegpompen van het grondwater onder de vuilnisbelt ‘de Bult’. Zij ziet geen nut of noodzaak meer. Bewoners van de wijk Roomburg vrezen dat zonder afzuiging van de Bult hun wijk en water vervuilt. “Vergiftigt”, riepen zij opstandig op de bijeenkomst vorige week. Met bodemsaneringsconflicten in Lekkerkerk, Alphen aan de Rijn en de Vogelmeerpolder verdient de overheid wantrouwen van haar burgers.

Voor de aanleg van de A4  was zand nodig en daarvoor werd in de 50 ‘er jaren gegraven naast het tracé, Vlak bij de plek waar nu de wijk Roomburg is gebouwd. Op de plaats waar nu de Bult ligt, werd indertijd een kuil gegraven, met zandzuigers werd later tot een diepte van 40 meter zand op gehesen. Het ‘Bultmeer’ werd geen recreatieplas, het werd de regionale vuilnisdump. Heden ten dage verklaart de gemeente met de hand op het hart dat de kuil gevuld werd met slib, klei en huisvuil.

Illegale gestort ?

“Zie je het voor je”, zegt een verontruste Roomburger: “Huisvuil, kartonnen verpakkingen, koffiefilters en etensresten et cetera in je in een bassin vol water kieperen, dat blijft drijven”. “Neen, zo ging het niet, zware dingen eerst, metaal, industrieel afval, dat was de gebruikelijke volgorde. Vaten met giftig ziekenhuis afval ook misschien? “Daar was ik niet bij”. De toenmalig directeur gemeentewerken de heer Barendregt was wel vaak in de buurt. Ná zijn pensionering zaait hij publiekelijk twijfels over de stortingen. Hij verklaarde indertijd dat tijdens toezicht wel alles bekend is was wat gestort werd, maar hij steekt de hand niet in het vuur wat buiten toezicht gebeurde.

Reactie van de gemeente: “Er doen inderdaad verhalen de ronde dat er ook vaten gedumpt zijn waarvan de inhoud giftige stoffen bevat. Als die stortingen er zijn gedaan, was dat illegaal”.

Volgens de gemeente voorlichter werd vanwege de aanhoudende geruchten in 2002 een ringsloot gegraven om de Bult en gepompt om het grondwater onder de Bult onder het grondwater peil te houden van de directe omgeving. Regenwater dringt langzaam zijwaarts door naar het grondwater en wordt zo opgevangen door de ringsloten. De woordvoerder: “Tot op heden zijn in de wijk noch in het grondwater buiten de ringsloten verhoogde gehalten aan verontreinigingen aangetroffen.

“Stoppen met pompen bespaart de gemeente € 80.000,- per jaar. Tot 2020 worden dit gedeeltelijk gedekt door een rijkssubsidie, dat geld is daarna onzeker”.

Tijdbom

“Wij wonen naast een tijdbom”,  riepen de bezoekers op de bijeenkomst. “Of de vaten er legaal of illegaal liggen, die doorroesten doen ze”. “En zonder pompen sijpelt er gif in onze achtertuin”. Tevergeefs probeerden de gemeente vertegenwoordigers de ca. 50 aanwezig gerust te stellen. Bij het verlaten van de zaal waren de meesten niet overtuigd of koesterden wantrouwen. Niet de gemeenteraad  maar B.&W zelf beslist over het stoppen met pompen onder de Bult. Gelukkig, dat twee van de vijf wethouders van GroenLinks zijn. Een verslag van de avond: http://onskanaal.net/onskanaal.net/2018/11/02/verslag-van-de-inloopsessie-over-de-bult/#more-926. Er is een ‘Belangengroep ‘De Bult’ met een facebook pagina .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *