Politiekorps Leiden uitgebreid met 30 politiekids

“Politiekids vertrouwen elkaar, geven het goede voorbeeld en pesten niet”. Met hun hand omhoog, legden 30 leerlingen van de Brede school deze eed af ten overstaan van de Leidse politiechef Arthur van Baaren. “Ik ben blij met deze ‘korpsuitbreiding’, zegt hij na de plechtigheid. En welk politiewerk verwacht hij van deze 10 en 11 jarige kinderen uit de Slaaghwijk? Of is ‘t een charmeoffensief waarover Benny Vreede in de ’80 jaren in de vorige eeuw zong: “De politie is mijn beste kameraad?”

Nee, charmeoffensief niet, Van Baaren. “Wij willen dat de jeugd niet bang is voor ons, de politie niet ziet als geen boeman maar als verbinder”. Met onze politiekids wil de politie contact onderhouden vóórdat zij eventueel op het ‘foute’ pad gaan. Hen helpen normbesef en zelfvertrouwen te ontwikkelen. En weerbaar kunnen bieden tegen groepsdruk”.

Weerbaar

Mevrouw Ger van der Meer, schooldirecteur: “Er zitten kinderen op school met oudere familieleden die een strafblad hebben”. Van der Meer ziet  het als haar mede opvoedende taak zelfstandigheid van de kinderen bevorderen, eigen keuzen in het leven leren maken. Op de Brede school in de Slaaghwijk heeft 80% van de kinderen een migranten achtergrond. De Slaaghwijk heeft een zwakke sociale structuur, werkloosheid, uitkeringsgerechtigde en zijn buitenshuis nauwelijks maatschappelijk actief. Gezinshoofden vinden vaak dat de verantwoordelijkheid voor hun kinderen ophoudt voorbij de voordeur. Van der Meer: “Als politiekids wordt hen een maatschappelijke verantwoordelijkheid aangeleerd. “Niet vechten als je met iemand van mening verschilt, conflicten met woorden oplossen. Zorgzaam zijn voor je omgeving, niet je fiets in de stalling rammen als er geen plaats meer voor is. Je leeftijdgenootjes erop wijzen geen snack wikkel op straat te gooien, automobilisten verzoeken rustiger bij speelplekken”. Directeur Van der Meer: “In kleine  stapjes vooruit.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *