Meer bushaltes in Merenwijk ten koste van parkeerplaatsen

“De twee richting bus rond de Merenwijk rijdt op 9 december en stopt bij (bijna) alle haltes volgens de nieuwe dienstregeling”, zegt verkeerswethouder Martine Lewis (GroenLinks). De Merenwijkers Nelly de Kok van het Buscomité en Boudewijn Leeuwenburg van LB Mobility Management Consultancy B.V. de pleitbezorgers die het voor elkaar boksten, kunnen tevreden zijn. Alle bezwaren van Merenwijkers die (weer) een bushalte voor hun neus krijgen of een ruime parkeerplaats voor hun huis kwijtraken, zijn ongegrond, aldus de gemeente.

Bij de nieuwe route die bus 3 en 4 vier keer per uur gaan rijden gaat in beide richtingen. De lijnen rijden in een tegengestelde lus. Vanaf het station slaat lijn 3 op de Gooimeerlaan rechtsaf richting winkelcentrum om vervolgens via de gehele rondweg de Merenwijk weer te verlaten. Lijn 4 doet dit juist andersom. Per rijrichting is er een halfuur frequentie.  Maar er kleven ook nadelen aan deze routering. De vertrektijden worden minder regelmatig, soms moet de reiziger aan de overkant van de weg instappen en de ritprijzen naar Leiden CS kunnen verschillen. Door de herinvoering van de twee richting bus is voor de Merenwijker ook een bus terug naar huis van de Kopermolen, het medisch centrum en apotheek.

Bezwaren ongegrond

Medio oktober werd het werk aan de nieuwe bushaltes Fakkelgras, Broekweg, Vossemeerlaan en Zwartemeerlaan stilgelegd vanwege de lopende beroep- en bezwaarperiode. Belanghebbenden voelden zich in hun belangen getroffen. Maar de Commissie bezwaarschriften verklaarden die op vrijdag 16 november allemaal ongegrond. De Commissie redeneerde dat de bushalte locaties zijn vastgesteld op basis van uitgebreid verkeerskundig onderzoek. De belanghebbenden en niet alleen de bewoners zijn volgens de commissie voldoende geraadpleegd. De commissie vond dat het stadsbestuur genoeg gedaan had aan de communicatie. Aan de bezwaarmakers waren alternatieven voorgesteld en met hen besproken. Het bovengeschikt belang, verkeersveiligheid en gebrek aan andere mogelijkheden, moest prevaleren en de Commissie bezwaarschriften stelde het college  van B.& W. in het gelijk.

Het werk aan de nieuwe bushaltes Fakkelgras en Vossemeerlaan in de Merenwijk werd maandag 26 november hervat.  De andere bushaltes Broekweg en Zwartemeerlaan zijn naar verwachting op 15 december klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *