Senioren weerbaar én assertief

“Hoe blijf ik de baas in een onwelkom gesprek?” Hoe houdt je de regie van het gesprek als er wordt aangebeld en een aardige jonge dame staat voor de deur met een inschrijflijst voor een buurt activiteit.  Versnelt u uw pas op de Haarlemmerstraat ter hoogte van de Coulikerk als colporteurs op de loer staan? Het gaat over kindsoldaten in Yemen, hoort u terwijl u voorbij snelt, hartstikke zielig, had ik toch even moeten stoppen, luisteren en wat moeten doneren?

De bezoekers van de cursus ‘Weerbaarheid senioren’ hangen aan de lippen van vitaliteitscoach Peter den Uijl op de bijeenkomst van de Stichting 55plus in Leiden. Het gesprek, of het narrig uit de weg gaan van contact, heeft minder gevolgen dan een verzoek van je schoondochter waar je geen zin in hebt. Zeg je ja voor de lieve vrede, maar zit je dan zelf met een rot gevoel?

Balans

Handel je sub-assertief: Je denkt Néé, ik wil dat tijdschrift niet, maar je zegt toch maar ja om van het gezeur of te zijn? Zeg je Néé, Néé, Néé, tegen de colporteur die bijna je weg verspert en loop je boos door? (denk om je bloeddruk), dan reageer je agressief. De kunst is assertief te reageren, je eigen zin te doen en toch de relatie in stand te houden, zegt Den Uijl. ‘Balans’ is het woord dat hij regelmatig in de mond neemt op deze middag voor Leidse senioren.

Den Uijl leert zijn gehoor en passant ook de kunst van het relativeren. Hij doet dat met de zelf-vraag: “Bevindt deze nijpende kwestie zich binnen mijn invloed cirkel?” Ja? Dan is er reden mij er druk over te maken. Nee? Dan overdenk ik het, ik maak er in mijn gedachten een propje van en gooi het over mijn rechter schouder. “Onverschillig worden is niet het zelfde als relativeren”, houdt Den Uijl zijn publiek voor. Maar teveel stress tast je immuunsysteem aan en daar wordt je ziek van.  Voor meer informatie over weerbaarheid en mentale kracht zie www.55plusinleiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *