Stadsgesprekken: Wensdenken of werkelijkheid?

In 2040 is Mireille Cillessen*  32 jaar. Dan woont ik in een huis met tuin. Mijn persoonlijke robot stoft, veegt en zuigt. In mijn tuin is een waterbron. Ik werk dan met honden, dierenarts of medewerker hondenasiel, weet ik nog niet. Mijn werk is op loopafstand. Nu basketbal ik in mijn vrije tijd maar in 2040 speel ik in een team ‘lucht-bal’, staande op een door luchtstralen aangedreven plateau houd ik een grote bal boven de grond, op 100 meter hoogte dáár is nog  ruimte.

Mireille Cillessen deed met haar vader mee met het stadsgesprek dat deze week. De wensen van Leidenaren worden geïnventariseerd. Op deze kille zaterdagochtend marktdag worden voorbijgangers gevraagd hun wensen voor ‘Leiden 2040’ aan te geven. Voorbijgangers zijn niet zo in voor een gesprekje in die kou, maar Mireille Cillessen wacht op haar moeder en is er wel voor in over haar dromen vertellen.

Op 25 april begon het ‘Stadsgesprek’ in BplusC met een bijeenkomst waar bezoekers  met een schetsboek hun wensbeeld van 2040 op schrift konden stellen. Aan Mireille Cillessen  werd zaterdag niet de vraag gesteld over haar toekomstige kindertal, maar verder zaten alle antwoorden in haar verhaal.

Stads enquête

Volgens de enquête denken (wensen) de Leidenaren in 2040  een gezin met twee kinderen. Ongeveer 90% wil een huis met een tuin met veel groen om zich heen. Bos of weiland moet op 5 minuten loopafstand liggen. De volgende generatie werkt gemiddeld 32 uur en reizen dagelijks maximaal een half uur met openbaar vervoer dat vlak bij hun huis stopt maximaal een half uur (21 km). Alle huizen zijn super goed geïsoleerd, hebben groene daken met zonnepanelen een veel water er om heen, volledig betegelde tuinen zijn asio. Als je Leiden binnen komt, wordt je verwelkomt met: ”Wij zijn CO2 vrij”. Boodschappen doe je online maar winkelen is een geliefde vrije tijdsbesteding. In de binnenstad alleen voetgangers, blik staat onder de grond. Leiden heeft 18.000 inwoners meer en slecht 30% woont in een appartement.

Er is een online enquête  op www.leiden.nl/2040. Op vrijdag 30 november van 16.00 en 18.00 uur  een afsluitende bijeenkomst bij Scheltema in de Marktsteeg gaat ’t ook over wens en werkelijkheid.

* Mireille Cillessen wilde liever anoniem blijven, dit is niet haar echte naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *