Leiden is voorlopig nog een pin-only gemeente

“Leiden is één van de klant onvriendelijke gemeenten in Nederland waar paspoorten, rijbewijzen en parkeerbonnen uitsluitend met de pinpas betaald kunnen worden”, schreef de Nationale ombudsman. De Europese Centrale Bank viel hem bij. “Wij krijgen geen klachten en er is altijd een mouw aan te passen”, reageerde de gemeente op een tweetal publicaties hierover in het Leids Nieuwsblad. Op de vraag van Abdelhaq Jermoumi (PvdA) antwoordde de gemeente recent: In LEVEL kan men straks contant betalen”.

 Sinds 2015 kan men in Leiden niet meer met baar geld betalen voor paspoort, rijbewijs, uittreksel bevolkingsregister, parkeerabonnementen etc. etc.. Daarmee houdt de gemeente onvoldoende rekening met ouderen, visueel of verstandelijk gehandicapten en daklozen, vindt de ombudsman. In Leiden kan daar de groep buitenlandse studenten aan toegevoegd worden. Er zijn ook mensen die liever niet pinnen omdat hun portemonnee hun boekhouding is. Maar ook uit privacy overwegingen zijn er bezwaren tegen pinpas betalingen; men laat een ‘digitaal spoor’ achter.

Veiligheidsredenen

“Vanwege de veiligheid van het personeel is beter dat niet meer cash betaald wordt”, zegt een woordvoerster van de gemeente. “Voor sommige mensen kán alleen pin betalingen misschien lastig zijn, bijvoorbeeld voor buitenlandse studenten of mensen, die vanwege schulden geen pin kunnen of mogen  gebruiken, maar ouderen is niet de grootste probleem groep met pin-only.

Vóór 2015 betaalden  94% van de mensen met pin.  En volgens de gemeente kwam het slechts een enkele keer per maand voor dat iemand niet met pin kon of wilde betalen. “Bij de aankoop van een gemeentelijk product kan de klant natuurlijk ook ons te voren het geld overmaken”, geeft zij als oplossing aan. “En als het echt niet anders kan, zoeken wij een oplossing”.

De gemeente maakte indertijd bij de invoering van pin-only nooit melding van veiligheid. Kostenbesparing op personeel was het belangrijkste argument. Verminderde dienstverlening aan (sommige) burgers werd ‘op de koop toe’ genomen.

Op dit moment onderzoekt de gemeente of contante betalingen op zowel op het stadhuis als in het Stadsbouwhuis mogelijk gemaakt kan worden. Is voor die enkel contant betalingen een geldkistje met wat wisselgeld misschien een idee? De gemeente ziet dat anders. “Er moet veel gebeuren, overleg over werkprocessen, veiligheid garanties, klantroutering en invoering van het  ‘4 ogen’ principe”. In het stadskantoor LEVEL komt in 2020 een betaalzuil waar contact betaald kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *