Sleutelstad wint geding en wordt dé lokale Leidse zender

Het ontwerp Kagerzoom dat de Merenwijkers  begin dit jaar in de Regenboog werd voorgeschoteld, lag nu 10 maanden later in een versoberde versie op tafel in ‘t Trefpunt te Warmond. Geen bredere en aparte voetganger – en fietspaden, geen struinpaden door het grasland van de Broekpolder noch een robuuste dijk langs de Noordkant van de Merenwijk. En waar is het pontje naar Koudenhoorn gebleven? De gemeente Leiden wil niet meebetalen, geen geld!

De provincie Z.H. droeg de ‘Kagerzoom’, waaronder het weidegebied ten Noorden van de Merenwijk en Strengen en Tengnagel, over aan de gemeente Teylingen met de opdracht het een recreatieve en ecologische kwaliteitsimpuls te geven. Teylingen: “Maak er wat moois van”.

De Kagerzoom is het recreatiegebied tussen Warmond en Leiden. De Merenwijkers die naar de inloopavond op 6 december kwamen, keken niet verder dan hún gebied dat begrensd wordt door de Zijl, de Grote Sloot, Golfclub Kagerzoom, de IJsbaan en de Noordelijke bebouwing. Hún omloopje.

Vee rooster

“Bij de vorige presentatie in de Regenboog,  begin dit jaar, vroeg een spreker alles bij het oude te houden. Hij krijgt met terugwerkende kracht z’n zin. Aan het weiland in de Broekpolder verandert niets, de golfbaan geen nieuws. Over de brug naar het eilandje (Stengen) moet je straks langs een vee rooster, die de grazers, ossen en/of schapen, op het eiland moet houden. De beesten mogen vrij grazen in het bos -en rietgebied dat herontwikkeld wordt. Hekken voorkomen dat zij de speelweide op gaan. Op de Tengnagel, de langwerpige  landsstrook langs de Zijl, blijven schapen en koeien vredig grazen.

De bezoekers uit de Merenwijk die de avond pols hoogte kwamen nemen, waren honden eigenaren en zeer gebeten op één ding: ‘vee roosters’. De dierenvrienden voelen zich slachtoffer van onnodige vernieuwing. Zij foeteren dat zij tijdens de wintermaanden op weg naar de speelweide hun hond moeten aanlijnen vanwege de ossen die zo nodig vrij moeten rondlopen. Project leider Bart van Dijk probeert te hun onvrede weg te nemen. Van Dijk: “Aanlijnen van honden is niet zo zeer vanwege de ossen of schapen, die staan er mogelijk slechts incidenteel. Veel honden hebben een jachtinstinct en bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden en slaan op de vlucht”. Mogen konijntjes in de vrije natuur niet meer bang gemaakt zijn? “Op Strengen, behalve de ligweide is natuurontwikkeling het doel. Honden moeten het hele jaar aan de lijn. De Merenwijkse hondeneigenaren kondigden alvast aan niet te berusten in de nieuwe regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *