Hoogbouw rond het stationsgebied vangt de wind weg van Molen de Valk. Voor het (gedeeltelijk) verlies van het windrecht, compenseert de Provincie Zuid Holland de molen met € 360.000. Het geld gaat echter niet in een (onderhoud) potje, maar wordt gebruikt voor indienstneming van een derde molenaar. Door deze personele uitbreiding kan de molen, mits gunstige wind, vaker draaien. De aanwezigheid van een molenaar is daarvoor vereist.
De molenaar: “Molens moeten zo veel mogelijk draaien”. Want draaiende molens vergen minder onderhoud. Mét een extra molenaar bespaart men onderhoudskosten.
Er wordt druk gebouwd aan ‘De Lorentz’ tegenover Leiden C.S. De woontorens, waar winkels, woningen en kantoren komen steekt straks 65 meter de lucht in. Op de andere hoek, waar nu de Jumbo staat, wordt nog een reus gebouwd ‘De Geus’ genaamd. Bioscoop op de straatniveau en ook winkels woningen en kantoren. Bij deze Leidse wolkenkrabbers lijkt Molen de Valk waar de as van de wieken op 28 meter hoogte zit, echt maar een hummeltje.
De hoogte van de financiële compensatie van twee keer €180.00 is niet zo maar een slag in de lucht. Er bestaan regels en formules die het bedrag bepalen voor genoegdoening op de inbreuk op het windrecht. Het principe van de zogenaamde biotoop formule, luidt dat betaald moet worden voor elke meter obstakel dat per 100 meter de windvang blokkeert.
Het was altijd een heel gedoe een vergoeding voor extra onderhoud te claimen die het gevolg zouden zijn van minder draaiuren als gevolg van minder windvang. De bewijslast lag bij de molenaar.
Het is de eerste keer in Zuid Holland dat de financiële genoegdoening niet in een onderhoudsfonds wordt gestort maar aan personeelsuitbreiding besteed.
Vanwege een interne verbouwing sluit Molen De Valk dicht van 1 januari tot medio maart. De publieksruimten worden vernieuwd.