Stevenshof gaat voor vitaal

Vorige week tekenden De wijkvereniging Stevenshof, gezondheid – en welzijnsorganisaties en de gemeente een afspraak om activiteiten te organiseren die de gezondheid van de wijkbewoners bevorderen. “Wij willen vooral de (nog) niet-vitale mensen bereiken”, zei Ron Derogee (64) voorzitter van de wijk vereniging en wijkraad Stevenshof.

De gemeente heeft de organisatie ‘Welzijn op recept’ in de arm genomen om de Stevenshof bewoners vooruit te helpen, gezonder te eten, te bewegen en te stimuleren mee te doen met activiteiten. De startbijeenkomst in het ‘Huis van de Buurt’ was een succes. Ongeveer 100 bezoekers, 50/50 verdeeld over medewerkers van de deelnemende organisaties en belangstellenden uit de wijk, hadden een prima avond.

Volgens ‘Welzijn op recept’ kunnen Stevenshof bewoner samen met een hulpverlener, bijvoorbeeld de huisarts of maatschappelijk werker, een welzijnsrecept krijgen. Zij kunnen ook (voor anderen) een gesprek met een welzijnscoach aanvragen. Deze welzijnscoach werkt bij het Sociaal wijkteam. Dus heb je een idee om samen met anderen iets te doen, boek bespreken, schaken of badmintonnen? Wil je met anderen sportief bewegen en een sportief/sociaal clubje oprichten? Iets nieuw leren of een hobby ontwikkelen? Welzijn op recept helpt je verder.

“Ik woon langer dan 30 jaar in de Stevenhof, ik ben eerste bewoner”, zeg voorzitter Derogee. “En met plezier,hoor,  het is een rustige groene wijk met koop – en huur woningen, Stevenshof bewoners zijn van de brede middenklasse. Alle voorzieningen zijn aanwezig en geen grote stads problemen”, aldus Derogee, van beroep wijkagent in Amsterdam.

‘Gemiddeld, is inderdaad de goede aanduiding  voor de Stevenshof. Volgens ‘Leiden in cijfers’ wonen er 11.043 mensen (1-1-2018). Er staan 4.651 huizen 50/50 koop/huur. Het inwoneraantal daalde de afgelopen jaren met 10%, de reden: ‘verdunning’. Ongeveer  90% van de bewoners is in Nederland of een ander Westers land geboren, in de hele stad Leiden is dat 70% . De gemiddelde  huiswaarde bedraagt € 225. 000  bijna het Leids gemiddelde en het gemiddelde inkomen € 28.800, net als Leiden. Grote en kleine problemen en overlast: fysieke verloedering, parkeren en te hard rijden. Stevenshof heeft overwegend tevreden bewoners als zij praten over onderhoud wegen, het groen, speelplekken voor de kinderen en voorzieningen voor jongeren. Maar de Stevenshof verouderd, 1 op de 6 bewoners is 65 jaar of ouder en hun aantal stijgt beduidend de komende jaren. “Daar wil ik wat voor doen”, zegt Derogee.

Weeffout

“Er zit een weeffout in het ontwerp van de wijk”, vervolgt hij. De voorzieningen, winkelcentrum, bibliotheek, Huis van de Buurt , de dokter en apotheek liggen decentraal in de wijk. Voor ouderen die aan de andere kant van  de wijk wonen is het ‘Huis van de Buurt’ echt te ver. Op andere plekken moeten wij onze senioren bij elkaar kunnen komen, zo hun dreigend isolement voorkomen. Maar wethouder Marleen Damen geeft weinig hoop op een filiaal voor oudere koffiedrinkers. Volgens de overeenkomst die deze avond gesloten werd, moet met ‘Welzijn op recept’ eind 2021 er een goede basis gelegd zijn voor meer onderlinge samenhang in een gezonde positief ingestelde wijk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *