Diepste punt is hoogtepunt in Garenmarkt garage aanleg

Maandag werd het diepste punt van de ondergrondse parkeergarage Garenmarkt bereikt. De vloer ligt op 18 meter diepte en (bijna) droog. De garage krijgt 5 parkeerlagen waar 425 auto gestald kunnen worden. En de oppervlakte van de garage is vergelijkbaar met het vlak dat de Pieterskerk beslaat.

Omgeving manager Rob Jansen vertelt over de onvoorstelbare hoeveelheid  water die uit de reuze badkuip werd gepompt, 140 miljoen liter. De betonbodem van de garage werd onder water gelegd, op de bodem en wanden staat een enorme (water) druk. De ankers die de betonnen bak op z’n plaats moeten houden, nu nog zichtbaar, steken 50 meter in de grond. De buizen die de wanden steunen zijn tijdelijk om aan de zijkanten de druk te doorstaan, zolang de parkeervloeren niet gelegd zijn. Als iemand stiekem er een gaatje in de vloer zou boren, spuit een water fontein naar boven van  1 meter 70. Nu de bouwkuip leeg is, kan de verbinding met de in – en uitrit gemaakt worden naar de Korevaarstraat. Anders dan de Lammermarkt garage lopen in de Garenmarkt garage de parkeervloeren niet schuin naar beneden, maar zijn horizontaal. In- en uitrijden gaat via twee kurkentrekker vormige banen in het centrum van de garage. De garage is klaar in maart 2020, dan duur het nog een paar maanden voordat het plein gereed is. Er wordt op straat niveau niet geparkeerd, het plein wordt groen en bestemd voor evenementen.

 

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *