Grand Hotel Europa verval en toekomst van ons continent

Ilja Leonard Pfeiffer presenteerde zaterdagavond bij Kooyker ‘Grand Hotel Europa’. Europa is van het verleden, een open lucht museum, één grote toeristische attractie. Maar is er dan nog ruimte voor de toekomst? Pfeiffer: “Mijn boek is geen pessimistische ondergang beschrijving. De verhaallijnen gaan onder andere over liefde in de tijd van massatoerisme, de zoektocht naar een verdwenen schilderij. Is het je beste boek ooit, Ilja? Pfeiffer: “Ja, tot nu toe”.

Pfeiffer gebruikt Venetië als illustratie van het Europa dat op z’n retour is en overspoeld wordt door massa toerisme. Bezoekers uit de nieuwe economieën gaan naar de  Europese landen, die zich de bakermat van de beschaving noemden en hen in vroeger eeuwen de les lazen.  Venetië  heeft anno 2018 nog 50.000 inwoners, het inwonertal van Katwijk. En met de snelheid waarmee de Venetianen hun  de stad verlaten, is de stad in 2030 leeg. Dringt zich al een vergelijking met Amsterdam en haar rolkoffer terreur? Hadden wij dan toch het advies uit 1954 van Hoofdcommissaris Hendrik Kaasjager moeten opvolgen om de Amsterdamse grachten te dempen  voor het aanstormend autoverkeer?  Wordt Europa het continent bezocht door een goed betalende groep reizigers uit China en India? En worden arme sloebers uit Afrika aan de grens tegengehouden; kortzichtig beleid, vindt onze schrijver.

Sporen van de ondergangsgedachte zoals Thomas Man die beschreef in zijn beroemde boek ‘De Toverberg’, vindt de lezer terug in Grand Hotel Europa. Bespiegelingen over het leven en de zoektocht naar nieuwe inzichten is onderwerp van discussie tussen hotel gasten. Hier toont de schrijver zijn intellectuele kant. Maar de zelfde romantische schrijver beleeft ook een opwindende liefdes affaire met Clio. Zij is, haar naam verraadt het al, een kunsthistorica die de naam draagt van de muze van de geschiedschrijving. Met haar reist onze avontuurlijke schrijver naar Malta, het eiland Palmaria, de kustplaats Portovenere en de Cinque Terre. Het stel is op zoek naar het laatste schilderij van Caravaggio, een beroemde Italiaanse kunstenaar uit de 15 e eeuw. Toeval of research, Caravaggio schilderijen kunt u zelf tussen 14 december tot 24 maart 2019 vinden in een Utrechts museum. Dan Brown in zijn Da Vinci code zou jaloers op zijn op deze vondst.

Pfeiffer leest bij Kooyker de eerste bladzijden van zijn nieuwe boek voor. “Dan hoef ik jullie niet uit te leggen wat hieraan vooraf ging”, verklaart hij zijn keuze. Het boek begint met zijn ontmoeting met Abdul, de piccolo van het hotel.  Deze hotelbediende brengt hem naar zijn kamer en meldt dat het nu veel beter gaat met het verlopen hotel. De exploitatie is overgenomen door Chinese hotelmagnaat vertelt hij terwijl hij de plastic bloemen in de vaas op tafel schikt.

Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer (1968) vol van filosofische overpeinzingen, romantische passages, avontuurlijk én spannend. Uitgeverij Arbeiderspers 547 blz. Prijs 24,50 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *