Gelukkig Nieuwjaar Leienaren

“Een Nashville-verklaring hebben wij in Leiden echt niet nodig, in Leiden laten wij liever de veelkleurige regenboog vlag wapperen, het symbool van ónze samenleving”. Een instemmende applaus klonk op in de Nieuwjaarsreceptie maandagavond, bij deze uitspraak van burgemeester Henri Lenferink. En hij vervolgt: “Ja, u ziet ’t goed, ik heb mijn ambtsketen weer om. Natuurlijk heb ik even geaarzeld of ik die zou dragen vanavond, want je raakt zo’n ding zo maar kwijt in de drukte. En als je niet oplet en op straat gevonden wordt, gooien de vinders die in een prullenbak, ‘ben ik deze ook mooi kwijt.

Met ernstige woorden en een kwinkslag sprak Lenferink de receptie gangers in de Pieterskerk toe. Aan de receptie ging traditioneel een concert vooraf van studenten orkest Collegium Musicum. Dit jaar waren speciaal de ca. 800 bewoners van een Leidse straat die op het nummer 19, 119 of 219 wonen. Naast deze gelegenheid genodigden ook veel vaste bezoekers, gezelligheid zoekers en mensen die gezien willen worden of om te netwerken.

Complimenten aan de publieke hulpverleners, politie, brandweer en ambulance die er mede voor zorgden dat de jaarwisseling in Leiden rustig verliep. Lenferink: “Vreugdevuren, die hebben wij al 15 jaar achter ons gelaten en gelukkig behoren ernstige onregelmatigheden in Leiden ook tot het verleden”.

Maar de jaarwisseling in onze stad verliep niet zonder akelige ongelukken: een verloren oog, pink amputatie, gebroken voet, kinderen met brandwonden en gehoorschade. Ook werd in Leiden vóór de jaarwisseling een flinke hoeveelheid vuurwerk aangetroffen. Aan het vuurwerk afsteken in de binnenstad wil de burgemeester  snel een einde maken. “Stap voor stap wordt Leiden vuurwerkvrij, volgend jaar te beginnen met de binnenstad”, zei hij in zijn rede. Hij deed verder een beroep op alle Leidenaren om in hun (buiten) wijken ‘vrijwillige’ vuurwerkvrije zones met elkaar af te spreken. Hij onderstreepte daarbij, naast de veiligheid en gezondheidsaspecten, het belang voor de duurzaamheid van onze samenleving.  Ook de voorspoedige integratie van de nieuwe Leidenaren illustreerde hij met een persoonlijke ervaring. “Teruglopend van de hutspot maaltijd op 3 oktober, liep ik op met een feestend Afghaans gezin.

Leiden bruist, dat is het lieveling zinnetje van Lenferink dat hij elk jaar lekker overschrijft van zijn vorige rede. En Leiden groeit ook, wist de burgervader nog te melden. Wisten jullie dat Leiden, met haar 125.000 inwoners, op het ogenblik de op twee na grootste stad van Zuid Holland is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *