Jury kiest raadslid 2018

Deze zeskoppige  jury van Leidse journalisten en oud politici oogt opgelucht, zij heeft haar keuze gemaakt wie het beste raadslid van 2018 is. Uitgelaten kijken zij in de camera van Chris van Waard (geheel links). Zou het glaasje dat geschonken werd hun oordeelsvorming beïnvloed hebben? Meer dan een shortlist wil de jury echter niet prijsgeven. Er staan drie namen op hun lijstje: Antoine Teeuwen (SP); Aschley North (GroenLinks) en Tom Leest (VVD). Die ene naam, hét raadslid van ’t jaar, wordt  vrijdag 18 januari bekend gemaakt bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van D66. Hoe kwam de jury tot haar keuze uit de 39 raadsleden? Zij stelden eerst criteria op en om er een paar te noemen: Is het raadslid actief, doet hij vaak z’n mondje open en komt er ook iets verstandigs uit. Durft hij of zij zich onafhankelijk op te stellen en zorgt er ook voor dat  zijn idee geagendeerd wordt. Kent het raadslid de stad van papier of wordt regelmatig acte de préséance op evenementen buiten de raadszaal.  Helaas dit keer geen vrouwen op de shortlijst, er had er eigenlijk minstens één op moeten staan. Want de raadbezetting is voor 1/3 vrouw.  Of zou de masculiene keuze aan de jury samenstelling liggen? De verhouding man/vrouw in het Leids journalistenkorps is ongeveer het zelfde als in de gemeenteraad. Misschien moet de afdeling persvoorlichting van de gemeente volgend jaar maar jury zijn, die bestaat uit allemaal dames en één heer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *