Leidenaar van het jaar dit keer in tweevoud

Chris Verplancke, voorzitter van de Business Club Leiden (BCL), weet hoe je spanning moet opvoeren. Nadat hij het aantal gegadigden voor de eervolle titel  ‘Leidenaar van het Jaar’, had teruggebracht tot de eerste twee, riep hij beiden het podium op. Verplancke: “Tom geef jij deze ‘Jonge Rembrandt’ aan Chris” en ”Chris geef jij dit exemplaar aan Tom”.

In de 12 jaren dat de trofee ‘Jonge Rembrandt’ werd uitgereikt, is het niet eerder voorgekomen dat twee kandidaten ex aequo op de eerste plaats eindigen. Radiomaker Chris de Waard en horeca exploitant Tom Holswilder samen op het podium.

Tom Holswilder (56) kreeg de prijs voor vrijwilligerswerk met ouderen. Holswilder, geboren en getogen in Leiden Zuid West is eigenaar en exploitant van restaurant ‘Het Koetshuis’. Hij werkte daar als kok tot hij 22 jaar geleden het bedrijf overnam. Samen met zijn vrouw Clarita runt hij sinds twee jaar ook sociëteit de ‘Burcht’. Zijn (gedeelde) eerste prijs kreeg Tom voor zijn inzet met een team van vrijwilligers waarmee hij ouderen in zorgcentra en verpleeghuizen entertaint. Hij bezorgt hen met ‘De vrolijke noot’ een heerlijke middag. Hoe kwam je op dit idee, Tom? “Toen mijn (schoon) ouders in hun laatste levensjaren in zorgcentra verbleven, zag ik hoe hard en liefdevol het zorgpersoneel werkt om ‘t gezellig te maken voor hun cliënten”. “Zij inspireerden mij iets terug te doen”, aldus Holswilder.

Chris de Waard, directeur/eigenaar van radio Sleutelstad, tevens videodiensten en website, kreeg de prijs voor zijn tomeloze inzet het laatste ‘Nieuws uit Leiden’ en omstreken te brengen. De Waard slaagt er op een bewonderenswaardige manier in, ondanks zijn soms kritische berichtgeving, de verhoudingen met iedereen in Leiden goed te houden. “Ze zijn wel eens boos op mij, maar ze blijven nooit boos”, zegt hij daarover.  In 2018 werd Sleutelstad door het Commissariaat van de Media als publieke zender voor Leiden aangewezen. Dit jaar start hij een publieke T.V. zender. Van radiopiraat naar gezaghebbend publieke zendgemachtigde, de succesvolle loopbaan van de Waard als aanvoerder van ca. 40 vrijwilligers.

Inzet voor de stad

Op de 3 e plaats eindigde Barry Badpak een Leids entertainment trio; plaats 4: voor Yvonne Hijman 16 jaar vrijwilliger bij het Vogelasiel; plaats 5: Jos Arts hij beijverde voor een 333 meter ijsbaan; plaats 6: Colin van Gestel Messian, eigenaar van Jazz café de Twee Speighels, organisator Leidse Jazzweek; plaats 7: Hans Kallenberg organisator KoningsSpelen in Leiden; plaats 8: Alexander Mouret & Michaël Roumen Leids filmfestival initiators.

Eerdere winnaars van de ‘Jonge Rembrandt waren Jochem Meyjer 2012, Armin van Buuren 2013, Henry Lenferink 2014, Robert Strijk 2015, Emile van Aelst  (2016) en Gerard van den Berg (2017).

De BCL gaf die avond royale steun voor € 1.500 aan Het Leids festival voor het Levenslied in het kader van het honderdste geboortejaar de zangeres zonder naam. € 5.000 euro voor Schaakvereniging Philidor Leiden bijdrage in schaakpartij in de Pieterskerk als onderdeel van het TaTa-schaaktournooi. En € 7.000 Euro voor overdekte buitenterrassen verzorgingshuis Vlietwijk Topaz te Voorschoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *