De beste gemeenteraadsleden

Ashley North (midden op de foto) is hét raadslid van 2018. Een jury van journalisten en oud-politici  wees de fractieleider van GroenLinks aan vanwege zijn leiderschap kwaliteiten, onderhandelingsvaardigheden en debatteer talent.

Links, Tom Leest (VVD), hij kreeg als opkomend talent de ‘Effie’. Dit liberale raadslid vindt ging in de discussie over een  vuurwerkvrije stad tegen de raadsmeerderheid in. Van hem mag de Leidenaar op een veilige, verantwoorde manier best wat vuurwerk afsteken. Rechts van North,  Antoine Theeuwen (SP). Theeuwen is al een keer of zes beëdigd, privé omstandigheden noopten hem de raad verscheidene malen te verlaten. Zijn partij én de raad kan deze ‘come-back kid’ echter niet missen. Het zijn vaak Brabanders als  Theeuwen die op het scherps van de snede discussiëren maar met hun humor iedereen bij de les houden.

Ashley Michael  North, met zo’n naam heb je vast ook twee paspoorten? “Inderdaad ik heb een Nederlands én een Zuid Afrikaans paspoort. Ik ben geboren in Potchefstroom, 27 jaar oud, van beroep leraar”. Ashley, ben je meer Groen dan Links? North: “Neen, allebei, maar eerlijk gezegd was ik eerder links dan groen”. Bij de begrotingsbehandeling, met al die cijfertjes, stond je je mannetje, zeker een Betta? “Nee, ik ben een Alfa, we kunnen ons gesprekje rustig in een paar andere talen voortzetten. Afrikaans, misschien”.

Na alle eerbewijzen aan deze drie uitstekende gemeente politici, volgt de pep-talk van D66 fractieleider Vahit Köroğlu. Met negen van de 39 raadszetels en twee van de 5 wethouders in het college van B.&W. zet D66 de toon in de stad. Köroğlu: “Wij zorgen voor 25.000 arbeidsplaatsen in het Bio Sciencepark, onze wethouder, Fleur Spijker voor 8.500 duurzame huizen plus 2.700 studenten woningen. Wethouder Dirkse investeert in de jeugd met € 73 miljoen aan (ver)nieuw(d)e scholen”.

Bestuursstijl

Echter ook een ernstig woordje op deze Nieuwjaarreceptie van D66 door coryfee Tweede Kamerlid Paul van Meenen. Van Meenen: “De laatste jaren worden plannen uitgevoerd die soms 30 jaar in een stoffige la hebben gelegen, bijvoorbeeld het Aalmarkt project. Plannen werden toen niet uitgevoerd omdat politieke partijen vooral met zich zelf bezig waren, machtsspelletjes was hun dagelijkse menu. Volgens Van Meenen werkte dat indertijd verlammend. Het was D66 die deze stilstand doorbrak door samenwerking tussen coalitie en oppositie te bevorderen. Er dreigt met de huidige krappe raadsmeerderheid van het college, 21 van de 39 stemmen, een zelfde situatie te ontstaan als voorheen, waarschuwt hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *