Eén dag was Leiden schaakhoofdstad van de wereld

Woensdag 23 januari streken 14 internationale topschakers neer in de Pieterskerk op uitnodiging van de 100 jarige Leidse schaakvereniging Plilidor. Aller ogen zijn gericht op de partij tussen wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn voorganger Viswanathan Anand. Leiden even de schaakhoofdstad van de wereld. Oud Philidor bestuurslid Ton Kolbeck is beretrots op deze dag. Hij mag ook best trots zijn op zichzelf, want hij harkte het benodigde € 30.000 sponsorgeld bij elkaar.

Er heerst een bijna een sacrale sfeer in de Pieterskerk. Ongeveer 500 mensen zitten of staan rond het podium en volgen alle zetten. De concentratie van de spelers mag op geen enkele manier verstoord worden Er heerst stilte, er wordt niet gepraat, zo nu en dan een zuchtje van opwinding (Ah, waarom die pion). Bij de ingang van de kerk vraagt de beveiliger vriendelijk je telefoon op stil te zetten, zaalwachten lopen rond met borden die tot stilte manen. De Pieterskerk is vandaag voor de schakers en hersenen maken geen geluid.

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange traditie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf bij Velzen, groeide het uit tot een internationaal toernooi van wereldformaat. Wat Wimbeldon is voor de tennis, is het Tata schaaktoernooi in Wijk aan Zee. En die 81 edities van TaTa, genoemd naar de staalmagnaat uit Mumbai. Ooit heette het staalbedrijf ‘Hoogovens’.

Heel Leiden schaakt

In de Burgerzaal van het stadhuis wordt een symposium gehouden over schaken en het brein. Zijn het allemaal (overwegend mannen) bollebozen die ver vooruit kunnen denken en met een intelligentie quotiënt van dik over de 130 rondlopen. Gelukkig, zo slim zijn ze ook weer niet. De vrouw van de beroemde Nederlandse denksporter en dammer Ton Sijbrands geeft ‘haar Ton’ een boodschappenlijstje mee als zij hem naar de supermarkt stuurt voor meer dan 5 boodschappen.

Deze zelfde middag schaken Leidse scholieren tot en met 16 jaar schaken met topschaaksters Anna Haast en Rosa Ratsma in de Gravensteen. Daar worden ook de voorronden van het Leids Schoolkampioenschap gespeeld. Deze zelfde avond werd ‘Carlsen the movie vertoond ‘ een documentaire over tien jaar uit het leven van deze genie. Tot 27januari exposeert Kunstenaarscollectief , De Leidsche Mondialen’ is in Bibliotheek BplusC,  twintig kunstwerken die zijn geïnspireerd op de schaaksport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *