Waar voelt ú zich het prettigst in huis?

Ouderen moeten of willen graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Woonplezier is echter en noodzakelijke voorwaarde hiervoor. Maar wat bepaalt je woonplezier? Dr. Anne Annink van de Academy on Vitality and Aging deed onder bewoners van de Burgemeester – en Professoren wijk, Schouwenhove en een complex van sociale huurwoningen, allen 65 plussers, hiernaar onderzoek. Woensdagmiddag toetste zij haar bevindingen op een groep ouderen. Ontdek je plekje?

Aan welke voorwaarden moet je huis voldoen om er prettig te wonen? De vraag overvalt de ca. 40 ouderen bijeen op de bovenste etage van Schouwenhove wel een beetje, maar dan komen de reacties: “Ik wil mij veilig voelen en comfortabel wonen”, is de strekking van de meeste antwoorden. “Uit mijn onderzoek blijk dat deze twee woonwensen op nummer 6 en 7 op de wensenlijst eindigen”, reageert Annink. Ter verklaring voert zij aan dat de antwoorden, de eerste zijn waar men opkomt. “Mensen zijn gewend in oplossingen te denken. Veilig, associëren zij met een extra slot op de deur, een handsteun in de douchecel en comfort met plaatsing van een extra  verwarmingselement in de kamer”, aldus de wetenschapper.

Uit het onderzoek van Annink blijken vijf heel andere woonwensen veiligheid en comfort naar plaats 6 en 7 te verdringen. Het onderzoek: woonwens nummer 1, met stip is het gevoel vrij te zijn, kunnen doen wat je wilt. Op 2. staat je verbonden te voelen met je zelf, je omgeving, gewoon erbij te horen. In staat zijn te genieten van het nu, de natuur, je (klein)kinderen, staat op 3. Je thuis voelen, je eigen plek hebben, op 4 . En op, je helemaal kunnen ontspannen, zonder storende geluiden van buiten, van buren, lekker kunnen relaxen. “En dan komen pas veilig en comfortabel”, zegt Annink.

Met het ouder worden, mede door verminderde mobiliteit en terugloop van het aantal sociale contacten,  brengt men steeds meer tijd door in huis. In huis zijn plaatsen maar men graag zit of staat, die een bepaalde emotie oproepen. Nemen we woonwens 2 onder de loep:  De stoel voor het raam waar mevrouw de hele straat kan overzien, zij heeft ook een ‘spionnetje’ aangebracht op het raamkozijn als achteruitkijk spiegel. En dan de oude dame mevrouw die elke avond een portje nippend bij het schemeren aanschuift bij de schoorsteenmantel bij de foto’s van haar (achter) kleinkinderen en de foto met rouwrandje van haar  broer die omkwam bij de politioneel acties in Indië. Laten wij het over woonwens nr. 4 hebben;  Anne Annink toont een foto van een beschaduwd bankje onder een bosje iepen: De fotograaf scheef erbij ‘nutteloos straatmeubilair op een verlaten plekje’. Daar zit ik nou zó graag, mompelt een oude heer op de twee rij, zo’n heerlijk rustig plekje in de schaduw, zo rustgevend ver van het drukke verkeer.

“Woonplezier wordt getriggerd door persoonlijke gevoelens op plekken, door spulletjes of activiteiten in en om het huis en veranderen vaak in de loop van de tijd”.  . Woonplezier reflectie boek. https://www.leydenacademy.nl/vitaal/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *