Zijlpont weer in de vaart

James, de schipper van de Zijlpont maakt vandaag voor 2019 zijn ‘maiden voyage’. Al 26 jaar vaart hij elke seizoen heen en weer tussen de Merenwijk en de Zijldijk in Teylingen. Ongeveer 5 minuten duurt de cruise en er is tijd voor een praatje. “De ene dag 1 keer heen en weer en soms 80 keer, het weer, hé”, legt hij uit.

Vanaf 1 maart kunnen fietsers en voetgangers weer gebruik maken van de pontverbinding. In maart vaart de pont alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Van 1 april tot 1 oktober is de pont weer volledig in bedrijf. Met uitzondering van maandag en feestdagen vaart de pont op werkdagen van 12.00 uur tot 18.00 uur en in het weekeinde tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Voetgangers betalen 1 euro, fietsers 1,20 euro en kinderen tot 10 jaar zonder fiets betalen 0,50 euro.

De Zijldijk krijgt een nieuwe ijzeren beschoeiing die weer  100 jaar mee kan, volgens de noeste werkers. De weg is nog wat rommelig, klei op de weg en je moet je fiets even optillen op de Zijldijk. James loopt gedienstig mee, hij wijst op het ANWB-bordje je naar rechts wijst voor doorgaand verkeer. “Niet goed, niet goed, is oud”, zegt hij. Je kunt sinds een paar maanden ook links af, je strandt niet meer op het water voor de Kaag Sociëteit. En jawel, er is een nieuw voet – en fietspad aangelegd dat de polder ingaat voordat je bij het water voor de Sociëteit aankomt en afbuigt naar Oud Ade, en Rijpwetering etc. . ‘Mooi fietsen, mooi fietsen”, roept hij mij na als ik weg rij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *