Stem strategisch op een vrouw

Op 20 maart Provinciale Staten – en Hoogheemraadschap Rijnland verkiezingen. De partij van uw keuze weet u al, maar op wie? QuickScan stembiljet: 2/3 is man, maar u wilt persé op een vrouw stemmen. Kiest u de vrouw van uw favoriete partij die op plaats twee staat? Dat verandert niets, die komt er toch wel in. Maar als u méér vrouwelijke vertegenwoordigers wilt, stem dan op de eerste vrouw met een kandidaat nummer hoger dan het aantal zetels dat u denkt dat uw partij haalt. 

De ledenvergadering van politieke partijen bepalen op basis van deskundigheid, (regionale) spreiding of sekse de kandidaat volgorde. Als kiezer kunt u hierop inbreken door middel van voorkeursstemmen. Op deze manier slaagde de ‘Stichting Stem op een vrouw’ er in bij de laatste verkiezingen drie extra vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen.

Voorkeursstem

Een voorkeurstem is een stem niet op de lijstaanvoeder van een partij uitgebracht, maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst. Gegeven het aantal zetels dat een partij behaalt, hebben voorkeurstemmen invloed op aan welke kandidaten de zetels toevallen. Een kandidaat die ten minste 25% van de kiesdeler haalt en meer stemmen heeft dan de  laagst geplaatste kandidaat die regulier is gekozen, verdringt die kandidaat van zijn plekje.

Maar hoe weet je nu hoeveel kandidaten van een lijst gekozen worden op 20 maart, u bent geen helderziende. Er zijn wel feiten die enige houvast bieden. Bij een partij die bij de vorige Provinciale verkiezingen in Zuid-Holland 10 zetels haalde en twee Gedeputeerden leverde, wordt het spannend bij kandidaat nummers 13 en 14 van die lijst. Als die kandidaat op plaats 14 toevallig een vrouw is, kunt u met uw ‘stem een vrouw’ het de kandidatenlijst volgorde vrouw vriendelijk corrigeren. Bij die zelfde partij  in de kieskring Leiden staan nu op 11, 12 en 13 allemaal mannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *