Leidse pers hoeder van de lokale democratie?

Wat zijn de Leidse nieuwsmedia waarvan de Leidenaar voor zijn nieuwsvoorziening van afhankelijk is. Is bij hen de onafhankelijke lokale informatie – en waakhondfunctie (nog) in goede handen? Radio journaliste Reanne van Kleef van Sleutelstad en haar collega van het Leids Nieuwsblad op bezoek bij het ouderencontact van de Burgprofwijk.  

Sleutelstad, radiozender op 93.7 FM met Life uitzendingen, een dagelijkse digitale Nieuwsbrief en daar komt binnenkort ook een TV zender bij op de kabel. Sleutelstad is voor Leiden aangewezen tot publieke zender en met de toelage die daarbij hoort en meer commerciële mogelijkheden, is zij niet langer uitsluitend afhankelijk van reclame inkomsten. Van Kleef nodigde haar senioren gehoor uit met meer nieuwtjes en actualiteiten  in haar uitzendingen te komen. De Sleutelstad Nieuwsbrief, elke dag rond het middaguur gratis op de mail, voor veel toehoorders nieuw, is een ongeëvenaarde nieuwsbron, actueel en veelzijdig.

Laag hangend fruit

Leids nieuwsvoorziening staat wel onder druk. Het Leidsch Dagblad heeft in Leiden ca. 7.000 Leidse abonnees en voor de overige gedrukte nieuwsvoorziening zijn Leidenaren aangewezen op twee Huis aan huisbladen die wekelijks verspreid worden, de Leidenaar en het Leids Nieuwsblad. De advertentie inkomsten moeten de kosten van deze bladen dekken, de pagina’s nieuws en advertenties 50/50.

Het aantal journalisten in Leiden die kranten schrijven in de laatste jaren sterk afgenomen. De perstribune in de raadszaal wordt steeds leger. Daar staat tegenover afgenomen dat bijvoorbeeld de gemeente Leiden ca. 20 medewerkers in dienst wiens taak het is werk van hun (politieke) baas, zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen. Hun berichten soms met een enkele aantekening, vullen de kolommen van het Leids nieuws. Journalisten altijd in tijdnood maken dankbaar gebruik van deze pasklare persberichten. Dit ‘laaghangend fruit’ echter geen onafhankelijke berichtgeving. Professor Jaap de Jong, van de faculteit Journalistiek en Nieuwe media, die van de gemeente opdracht kreeg de kwaliteit van de Leidse pers te onderzoeken, schreef in zijn rapport: “Als je de  producten van de Leidse pers in zo in een etalage ziet liggen, is het vol dozen. Maar als je de winkel binnen gaat en de dozen opent, blijken ze leeg te zijn”.

Leids Mediafonds

Zijn rapport was aanleiding tot oprichting van het Leids Mediafonds dat subsidies verleent aan journalisten de kwaliteit en diepgang leggen in artikelen over maatschappelijk relevante onderwerpen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een kwart miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar oktober werden de eerste 18 projecten toegewezen, in april 2019 kunnen journalisten opnieuw intekenen.

De digitale Nieuwsbrief van Sleutelstad is interactief, lezers kunnen reageren op het nieuws en dat gebeurt bij tijd en wijle heel heftig. : “Nee, het is niet anoniem”, antwoordt Reanne van Kleef. “Vanwege bejegening en taalgebruik moet redactioneel soms wel ingegrepen worden”. Maar wat haar het meest verbaast in de vele reacties is dat mensen vaak zo slecht de berichtgeving lezen en snel en ondoordacht reageren. Zij realiseren zich onvoldoende wat hun snel gegeven oordeel bij anderen aanricht.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *