Boisot-poort van Singelpark feestelijk geopend

Er valt altijd iets nieuws melden over het Singelpark, de 6,8 km lange wandelroute aan de binnenzijde van de singels. Als de bruggen er liggen, (fabrikant failliet), kan men net als in de 15 eeuw weer dicht rond de (binnen) stad lopen. De Singelpark route verbindt verschillende parkonderdelen tot een aaneengesloten park. Maar bij de Boisotkade is helaas weinig parkachtig groen te bekennen, de omgeving van de Koepoortsbrug is versteend. Dat was wel een beetje anders in 1574 toen de Geuzen admiraal Lodewijk van Boisot lang kwam varen met zijn boot vol witte brood. Houtwallen zag hij, populieren en wilgen. De Singelparkers willen oude tijden laten herleven. Bij de Koepoortsbrug is één van de startpunten van de singelroute en deze wordt net als bij de andere 22 poorten gemarkeerd met grote groene recht opstaande tak. Lijkt plastic op afstand, nee hoor, super duurzaam, van staal is ie.

In 2016 werd aan de Jan van Houtkade zijde een zwarte Els geplant en recent, aan de Boisotkade kant, een Kliteik. Het bordje bij de boom belooft dat deze van oorsprong Amerikaanse boom 20 meter hoog wordt, reuze eikels gaat dragen met weerhaakjes, vandaar die stekelige naam. Veel meer van die vroegere houtwal komt er niet, daarvoor is tegenwoordig te weinig ruimte. Een paar eeuwen geleden nog wel toen men met paard en wagen over deze belangrijkste Zuidelijke invalsweg Leiden binnenkwam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *