Lentewandeling door Bos van Bosman

Ongeveer vijftig mensen lopen mee met de lente wandeling van Leyden Academy een Vitality vandaag. Elk kwartaal wordt  tussen 12.00 en 13.00 uur gewandeld. Bewegen is gezond en gezellig. Of je met pensioen bent, een vrij uurtje hebt in de middagpauze van je werk of studie, iedereen is welkom. De wandeling gaat van start van het Poortgebouw met als doel het Bos van Bosman. Er is veel te zien in Leiden, maar je moet het wel weten. De tocht gaat langs de faculteit sociale wetenschappen Pieter de la  Court. Deze naamdrager was een lakenhandelaar en politieke belhamel uit onze Gouden Eeuw. De wandelaars steken de Wassenaarseweg over. Aan de overkant de fietsenstalling is een echte puinhoop, studentenhuisvesting zeker, maar wel op een chique plek. De gebouwen worden omringd door een waterpartij, de fundamenten van het Ridderhof kasteel Paddenpoel uit de 14 e eeuw zijn door het water te zien.  Via het Flanorpad, vernoemd naar Flanor  het model voor een hartelijke feestvierderige eeuwige Leidse student, wordt verder gegaan.

Het Bos van Bosman, overal groeien  bosnarcissen, een specht hamert er op los en iemand meldt dat in de buurt een ijsvogel woont. Vandaag is  ze niet thuis.  Het Bos van Bosman is een prachtig stukje natuur bewaard gebleven binnen een verstedelijkt gebied. Dat is te danken aan de industrieel en multimiljonair A.G. Bosman (1871-1958), die het 20 hectare terrein in 1917 kocht. Hij bouwde er een landhuis op, ’Nieuweroord’ vernoemd naar het geboortedorp van zijn Drentse vrouw. Na zijn dood werd het gesloopt en een foeilelijke flat kwam erop zusterflat, asielzoekerscentrum en studentenhuisvesting. De flat is sinds een paar jaar ook weg en nu worden er dure appartementen gebouwd, ze gaan voor een miljoen of meer. Het bos is volledig in takt gebleven en voor iedereen toegankelijk. De wandelaars steken de  Blauwe Vogelweg over en volgen het pad dat tussen de Mytylschool ‘Thermiek’ en het ‘Rijnlandsrevalidatie Centrum’. Beide instellingen zijn met een loopbrug met elkaar verbonden, lekker comfortabel voor de cliënten en het Pomonapad loopt er onder door. Bij de Nachtegaallaan rechtsaf. De ooievaar zit op het nest in het midden van het weiland aan de linkerzijde zit op de uitkijk. Door de Leeuwerikstraat van de Vogelwijk gebouwd tussen 1926 en 1928. Via het bos en de LUMC terug naar het Poortgebouw overblijfsel van  Academisch ziekenhuis dat tussen1925 tot 1928 gebouwd werd

Het Bos van Bosman, overal groeien  bosnarcissen, een specht hamert er op los en iemand meldt dat in de buurt een ijsvogel woont. Vandaag is  ze niet thuis.  Het Bos van Bosman is een prachtig stukje natuur bewaard gebleven binnen een verstedelijkt gebied. Dat is te danken aan de industrieel en multimiljonair A.G. Bosman (1871-1958), die het 20 hectare terrein in 1917 kocht. Hij bouwde er een landhuis op, ’Nieuweroord’ vernoemd naar het geboortedorp van zijn Drentse vrouw. Na zijn dood werd het gesloopt en een foeilelijke flat kwam erop zusterflat, asielzoekerscentrum en studentenhuisvesting. De flat is sinds een paar jaar ook weg en nu worden er dure appartementen gebouwd, ze gaan voor een miljoen of meer. Het bos is volledig in takt gebleven en voor iedereen toegankelijk. De wandelaars steken de  Blauwe Vogelweg over en volgen het pad dat tussen de Mytylschool ‘Thermiek’ en het ‘Rijnlandsrevalidatie Centrum’. Beide instellingen zijn met een loopbrug met elkaar verbonden, lekker comfortabel voor de cliënten en het Pomonapad loopt er onder door. Bij de Nachtegaallaan rechtsaf. De ooievaar zit op het nest in het midden van het weiland aan de linkerzijde zit op de uitkijk. Door de Leeuwerikstraat van de Vogelwijk gebouwd tussen 1926 en 1928. Via het bos en de LUMC terug naar het Poortgebouw overblijfsel van  Academisch ziekenhuis dat tussen1925 tot 1928 gebouwd werd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *