Verplichte eco-glazen strop voor ondernemers?

‘Eco-glazen en bierpolitie op 3 October’, zo kopt de ingezonden brief van Juliette Gilissen (VVD) aan het Leids Nieuwsblad. Zo’n aanhef vraagt om uitleg. Even praten op het terras naast het stadhuis. We drinken een kopje koffie en ik zet er een zelf meegenomen thermosfles op tafel. De serveerster schiet in de lach: “U mag hier geen zelf meegebrachte consumpties nuttigen”, zegt ze, ”dan kunnen wij de zaak wel opdoeken”. “Doet een dergelijke deze situatie zich voor op Koningsdag en 2 en 3 oktober”.

Het College van B.&W. besloot na overleg met de Leidse horeca exploitanten op het feest van Koningsdag en op 2 en 3 oktober dat alleen nog maar uit hard plastic eco-glazen gedronken mag worden. De horecaexploitanten geven deze glazen aan klanten uit tegen betaling van statiegeld. Onderzoek heeft aangetoond dat wij zuinige Nederlanders dan 95% van de glazen weer inleveren. “De horeca bedong dat zij van oneerlijke concurrentie niets te duchten zou hebben van ‘klanten’ met zelf meegebrachte drank”, aldus Gilissen.

 “We zijn als VVD natuurlijk niet tegen de invoering van eco-glazen op grote evenementen in de stad”, stelt zij, “mits eerlijk, betaalbaar en effectief”. En met statiegeld, het exacte bedrag is nog niet vastgesteld, heb ik geen moeite, omdat het voorkomt dat de volgende dag duizenden plastic bekertjes op straat liggen en via onze grachten in zee terecht komen.

Handhaving

Maar hoe wordt het verbod op zelf-meegenomen-drank gehandhaafd? ‘Zo’n verbod ziet de VVD niet zitten”, zegt het raadslid. Dat het stadsbestuur ’t dit jaar aandurft op 2 en 3 oktober eco-glazen te gebieden, is mede een gevolg van een succesvolle proef vorige zomer bij Werfpop. Bij dit popconcert in de Leids Hout wordt geen entree geheven, de exploitatie wordt bijna geheel betaald uit de verkoop van drank. Daarvoor wordt de Leidse Hout hermetisch afgesloten en bij de enig toegangspoort worden alle rugzakjes gecontroleerd op blikjes en flessen.

Met een eerlijk gekocht biertje en eco-glas staat de jonge man in zijn ruim zittende regenjas te swingen op de muziek bij het podium van de ‘Duke’ aan de Oude Vest. En pracht avond heeft hij en de drankrekening valt best mee, zijn glas raakt nooit leeg. “Hoe gaat de gemeente zo iets controleren, een hek om de hele binnenstad, vroeg raadslid Gilissen aan B.&W. Sluiten de avondwinkels, supermarkten en snackbars? Gilissen: “Hoe houden we het gezellig in de stad wanneer verkoop  verboden en op meegenomen drank wordt gecontroleerd door bierpolitie?”

De gemeente in reactie: “Wij controleren niet, noch sluiten wij evenemententerreinen af”. “Dat is de verantwoordelijkheid van de organisatoren en wij hebben daarover geen beloftes gedaan. Alleen toegezegd te onderzoeken hoe zelf meegenomen consumptie gebruik te beperken en te ontmoedigen. Volgens het stadsbestuur heeft de invoering van eco-glazen bij feesten in Gent (België) alsmede Werfpop uitgewezen dat  ondernemers geen omzetverlies leiden. De gemeente erkent de fikse aanloopkosten voor de ondernemers en is bereid bij te dragen via een communicatiecampagne en de huur van de verplichte eco-glazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *