Gemeente presenteert bouwplannen faculteit Geesteswetenschappen

Over ruim vijf jaar ziet de campus van Geesteswetenschappen van de  Leidse universiteit er heel anders uit. Het Witte Singel-Doelengebied  gaat volledig op de schop. Het foeilelijk Lipsius gebouw, waar ooit het LAK theater huisde, gaat helemaal tegen de grond. En ook de 58 sociale woningen aan de Doelengracht moeten verdwijnen tot immens verdriet van de bewoners. De andere universiteitsgebouwen ondergaan een facelift.

Wethouder Paul Dirkse (D66) legt het allemaal graag even uit aan de pers met een toekomst foto. “Hier, achter mij, dat grasveld, daar wás Lipsius met het oude LAK theater en die studentenappartementen daarachter.. ach, laat ik daarover niet te veel zeggen”.  

De gemeenteraad besloot in 2017 tot dit Campus Model en besliste daarmee over de sloop van deze 58 woningen. Deze bewoners willen niet wijken maar krijgen een andere gelijkwaardige woning aangeboden. Vorige week informeerde de gemeente hen over drie mogelijke locaties waaruit te kiezen. Dat zijn de Waardgracht, Kaiserstraat (Plexusgebouw) en de Langegracht, ter hoogte van het Stadsbouwhuis. Deze locatie gaat deel uitmaken van het project Energiepark en omstreken.

Volgens de universiteit is de ‘Humanities Campus’’, dat klinkt veel gewichtiger dan ‘faculteit Geesteswetenschappen’, van strategisch belang voor de verdere ontwikkeling voor Leiden als internationale kennisstad. En echt nodig om deze faculteit bij de top van de wereld te laten behoren. Op de campus komen ook studentenappartementen, kleintjes van 50 m2. De gebouwen staan rond een groen centraal plein die een verbinding vormt met het Singelpark en is autoluw. Het moet er allemaal staan in 2025-2026. De verbouwing begint aan de Witte Singel. Het gaat om en nabij de 100 miljoen euro kosten.

De plannen staan vanaf vrijdag 5 april op de website van de gemeente Leiden: www.leiden.nl/inspraak. Daarna worden het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan opnieuw door het college behandeld en vervolgens ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *