Laagste parkeervloer van Garenmarktgarage gelegd

Vorige week weer een mijlpaal in de aanleg van de parkeergarage onder de Garenmarkt. De constructievloer is gestort. Dit is de laagste en vijfde parkeer laag. De Garenmarktgarage is 18 meter diep 425 auto’s kun er kwijt. Ankers die tot op 50 meter diep steken, houden de vloer op hun plaats tegen de enorm grondwaterdruk. “Alles verloopt volgens plan”, zegt Wiedse Louwerse, de projectmanager van de bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix. In maart 2020 is  de garage klaar.

Anders dan de Lammermarktgarage lopen in de Garenmarkt garage de parkeervloeren niet schuin, maar horizontaal. In- en uitrijden, via de Korevaarstraat, gaat via twee kurkentrekker vormige banen in het centrum van de garage. De Garenmarktgarage heeft de oppervlakte als de Pieterskerk aan alle zijde omzoomd door oude en historische gebouwen. “Nee, nooit enig gevaar geweest dat de gebouwen langzaam in het gat zouden schuiven”, zegt de bouwer. Maar eigenaren en bewoners van omringende gebouwen houden kieren en scheurtjes in hun muren wel nauwlettend in de gaten. Louwerse: “De garage is een technische hoogstandje, bouwen in een historische binnenstad met panden op enkel meters afstand van de kuip, een geweldige klus”.

Nu de onderste parkeervloer  gereed is, worden prefab vloerdelen van de vier andere vloeren gelegd. De reuzekraan die dit werk doet is nog even niet uit het staatbeeld verdwenen. Na de zomer wordt het dak dicht gemaakt. Het dak wordt belgd met een groen evenementenplein. Maar 3 oktober kan er nog niet op worden gefeest, nog even wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *