Oudejaarsnacht 2019/2020 een vuurwerkvrije binnenstad

De binnenstad wordt vuurwerkvrije zone bij de jaarwisseling 2019/2020, stelt B.&W. voor aan de gemeenteraad. Overlast en brandgevaar zijn motieven van het verbod, de gebiedsafbakening schept duidelijkheid, aldus het stadsbestuur. Maar is dit gebiedsverbod handhaafbaar.? Wordt er een ‘blik agenten’ opengetrokken of vertrouwt de gemeente op de goede wil van haar de burgers?

De afgelopen jaren waren parken, rondom verzorgingshuizen en het dierenasiel vuurwerkvrije zones.  Bij het aantreden van dit college (D66,GroenLinks en PvdA) kondigden zij aan tijdens hun zittingstermijn (208-2022) de hele stad vuurwerkvrij te willen maken. Wat overmoedig, want de landelijke steun waarop zij rekenden, bleef uit. Dus kwam B.&W. vorig najaar wat terug van haar drieste voornemens. Nou wordt de binnenstad op Oudejaarsnacht een vuurwerkvrije zone, als de raad het goedkeurt.

“Je moet niets verbieden, als je er niet zeker van bent dat je ‘t ook kunt handhaven”, temperde onze wijze burgemeester altijd de dadendrift van een groot deel van de gemeenteraad. Lenferink is belast met veiligheid en handhaving in de gemeente, hij zit met de ‘gebakken peren’. Hij weet dat een verbod dat ongestraft overtreden wordt, de geloofwaardigheid van de overheid aantast

Lenferink: ”Ja, ik denk dat dit binnenstad gebiedsverbod handhaafbaar is. De afbakening, Leiden binnen de singels, is duidelijk en het brandrisico in onze historisch binnenstad wordt verkleind. We zagen hoe het fout ging in de binnenstadbranden in Leeuwarden  Alkmaar en zal ik maar zwijgen over de vuurstorm vorig jaar in Scheveningen”.

De gemeente overlegt met wijkverenigingen, studenten, horeca en ondernemers om een breed draagvlak te krijgen. Lenferink: “In dit eerste jaar van een vuurwerkvrije binnenstad zijn er geen plannen voor een centrale vuurwerkshow. Als die wens  bij de bevolking blijkt te bestaan komt dit mogelijk ter sprake als wij de vuurwerkvrije zone verder uitbreiden de komende jaren”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *