De Valk onderging van binnen een mooi facelift

Wilbert Hettinga, van Erfgoedcafé Leiden en zijn twee kleinkinderen hadden de eer de eerste bezoekers te zijn van Molen ‘De Valk’ na haar inwendige verbouwing. De Valk was ruim twee maanden dicht voor de vernieuwing van de bezoekersruimten op de begane grond en op de eerste verdieping. Hennie van de Lelie, één van de twee molenaars, is zeer content met de face lift. “De halfronde balie is praktischer voor het personeel, een stuk overzichtelijker en klantvriendelijker voor de bezoekers. Op de eerste verdieping, de audio – visuele ruimte waar een korte informatie film wordt gedraaid, is nu aan de eisen der tijd aangepast. Groter, ruimer en comfortabeler. In de expositieruimte op de zelfde vloer, wordt een tentoonstelling gehouden van de walmolen die ooit aan de Leidse stadswallen stonden. “Er stonden ooit 7 molens aan de wallekanten van de stad, Koren – en Pelmolens, waarin gerst werd gepeld”, vertelt Van der Lelie. Wind als energiebron voor aandrijving van machines werd verdrongen tijdens de industriële revolutie, de molens werden rond 1900 gesloopt. Heden ten dag worden weer molens gebouw vanwege de schone energie die het opwekt.

In verband met museumweek is Molen ‘De Valk vrijdag, zaterdag en zondag gratis te bezichtigen. Hoewel ‘Van der Lelie  in het geheel niet over publiek belangstelling te klagen heeft, jaarlijks bezoeken 30.000 mensen de molen, spoort hij vooral Leidenaren aan De Valk te bezoeken. Uit zijn bezoekersregistratie blijkt dat slecht 8% van hen uit Leiden komt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *