Studentenkamers bij bijstandsgerechtigden de kamerbuffer?

Er is een schreeuwend tekort aan studentenkamers en er zijn bijstandsgerechtigden die een kamer over hebben die best een extraatje kunnen gebruiken. Wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) legde beide gegevens naast elkaar. Zij geeft voor een periode van een jaar toestemming mensen in de bijstand in een sociale huurwoning, één kamer te verhuren aan een student. De vraag is echter hoe zit het met het aanbod?

Gerda van den Berg, directeur van woningcorporatie ’De Sleutels’: In Leiden zijn ca. 3.000 bijstandsgerechtigden, een alleenwonende bijstander ontvangt maandelijks € 1.025 , de meesten wonen in sociale huurwoningen. Aan de verhuur van een (slaap) kamer houdt de verhuurder € 170 netto over. De student betaalt 235 euro huur, 65 euro daarvan is te bestrijding van de onkosten van energie, water, internet, rioolheffing, afvalstoffenheffing. De proef van B.&W. loopt van 1 juli 2019 tot 1 juli 2020. Gerda van den Berg, directeur van woningcorporatie ’De Sleutels’: “Mensen met een bijstandsuitkering wonen meestal niet in een grote woning met ruime slaapkamers. De student kan de aangeboden kamer best wel eens te klein vinden. Maar €170 per maand bij verdienen een aantrekkelijk bedrag”.

Vrijlating van inkomsten

De reacties op Van Delft’s voorstel zijn afwachtend maar overwegend positief. Natuurlijk zijn er altijd mensen die een beetje afgunstig zijn op zo’n slim idee. Ze hadden het óf zelf willen bedenken óf in de positie willen verkeren er zelf mee naar buiten te komen. Zij bedenken dan de ingewikkelde ‘mag ’t wel’ vragen. Mag de bijstandsgerechtigde wel onderverhuren. Ja, het mag van de drie Leidse woningcorporaties. Loopt de uitkering gevaar door de extra bewoner? Neen, iemand jonger dan 21 jaar en/of student met studiefinanciering in huis neemt, wordt niet gezien als kostendeler. Is de huurtoeslag die men ontvangt  in gevaar?  Ook niet. Het is wel verstandig om bij de belasting dienst even te melden dat men onderhuurt, adviseert de gemeente. De volgende zin die vragen oproept in het B.&W. besluit is: ‘Het financieel voordeel voor de bijstandsgerechtigde wordt volgens de op dit moment beschikbare informatie van de belastingdienst voor de belasting niet als inkomen in aanmerking genomen.

In Leiden studeren grofweg 30.000 jongeren aan de universiteit en hogeschool. Ongeveer 10.000 woont in Leiden, de overigen reizen dagelijks heen en weer. Leiden C.S. is niet voor niets  het zesde drukste station van Nederland met dagelijks 100 duizend reizigers! Als je lekker woont bij Paps en Mams in Voorhout is dagelijks reizen geen probleem, maar Alkmaar of Eindhoven vice versa ? September vorig jaar kampeerden een handje vol studenten op camping, anderen vonden een tijdelijk bedje bij studiegenoten.  De studentkamer bij bijstanders zal in de eerste maanden van het volgend studiejaar aftrek hebben, zeggen ingewijden, in de periode dat net afgestudeerden nog geen baan hebben en nagenieten van hun studentenbestaan. Het wordt een kamernood buffer, zeggen zij. We zullen het zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *