Burgemeester van Leiden was wel wat voor mij geweest

In zijn memoires ‘Bouwen en bewaren’ kijkt de Leidenaar Elco Brinkman (71) terug op een dienstbaar leven in het publiek domein en bedrijfsleven. Minister op z’n 34 ste, beoogd minister president, topman in de bouwsector en Eerste Kamer fractievoorzitter. Zijn Protestant Christelijke opvoeding, studie aan de VU, politieke carrière, topman van de bouwwereld en zijn levensbedreigende ziekte, beschrijft hij. Heeft u alles bereikt? Brinkman: “Nee, mijn grootste ambitie, het burgemeesterschap, niet”.

Aan ónze burgemeester, Henri Lenferink, biedt hij donderdag bij Kooyker het eerste exemplaar aan van zijn geschreven herinneringen. U noemt zich expliciet Leidenaar, waarom? “Ik houd van deze stad, mijn kinderen zijn er geboren, ik voel hier te horen”. De woonplaatskeuze indertijd berustte evenwel op een gelukkig toeval. Brinkman: “Ik wilde niet in de stad wonen waar ik werkte, niet in Den Haag dus.  Maar in een knusse historische provincie stad, Delft, Gouda of Leiden. In 1975, werd de Merenwijk aangelegd. Janneke en ik kochten ons eerste Leidse huis aan de Zijl van de tekening. Later verhuisden wij naar het ‘Plantsoen’.

Leendert Cornelis (Elco) Brinkman werd geboren op de Goeree-Overflakkee, vader carrière burgemeester. Naar ‘t Gymnasium in Dordrecht, rechten en politiek wetenschappen studeren in Amsterdam. “Vanaf mijn prille jeugd waren mijn drie broers en ik er bewust van dat op ons gelet werd en over ons hooggespannen verwachtingen bestonden”. Afkomst en talenten bezorgden de jonge Brinkman een bliksem carrière in het CDA. De partij die met haar electorale aanhang indertijd gewoon niet uit de regering was weg te sláán. Met Brinkman als lijsttrekker in 1994  leed het CDA een gevoelig zetelverlies. Brinkmans’ boek verhaalt hoe hij zelf deze politieke episode beleefde. Objectieve geschiedschrijving? “Nee, ik putte onder andere uit dagboeken, het is mijn verhaal”.  

Brinkman shuffle

Die ‘Brinkman shuffle’ waarmee u geridiculiseerd werd, uw lichtvoetige podium optredens in verkiezingstijd? Brinkman: “Anders dan mijn collega’s koos ik er voor niet achter een katheder uitgetypte voordrachten voor ter lezen”. “Ik deed gewoon wat ik mijn professoren op de VU had zien doen”.

Het hielp zijn carrière in 1994 niet dat minister president Ruud Lubbers (CDA) zich in een TV uitzending liet ontvallen zelf op nummer drie van de kandidatenlijst (Ernst Hirsch Ballin) te gaan stemmen. Hadden Lubbers en u knallende ruzie of zo? “Die diskwalificatie kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel”, antwoord Brinkman. In zijn boek doet hij soul searching. “Ik was toen klaar met de politiek en de politiek met mij”, zegt Brinkman. Voor een tijdje, want in 2011 wordt hij fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer. Daartussen was hij voorzitter van Bouwend Nederland, de machtige ondernemerskoepel.

De opbouw van zijn autobiografie volgt de natuurlijke gang van ‘t leven: ontwikkeling, belangrijke werk, met interessante mensen verkeren, diepte – en hoogtepunten maar de focus verschuift naar het belangrijkste in ons bestaan, de familie. “Ja, zegt hij tegen zijn 11 kleinkinderen om hem heen zittend: ”Jullie weten ’t toch, Opa B. vertelt graag”. ‘Bouwen en Bewaren’. Uitgeverij Prometheus. 523 blz. met illustraties. prijs € 34,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *