Verbree (VVD): Bestuurscultuur gemeenteraad is veranderd

Het Leids’ college met D66 -, GroenLinks – en PvdA wethouders, bestuurt de stad nu een jaar. Hoe denkt de fractieleider van de grootste oppositiepartij, Dorien Verbree (VVD), over hun verrichtingen? “Er is weinig voortgang op tal van beleidsgebieden”, zegt Verbree,”en het zit mij behoorlijk dwars dat dit stadsbestuur zo weinig ruimte laat voor bijdragen van de oppositie”. Kinnesinne van een partij die tijdens de college vorming gewipt werd of wordt alle anders denkende inbreng geweerd door dit links college?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 werden D66 en GroenLinks bijna even groot, ze kregen respectievelijk 9 en 8 zetels. De VVD was de meest voor de hand liggende partij bij de college vorming die een basis van minimaal 20 van de 39 zetels kon bezorgen. Maar na een aantal weken vruchteloos onderhandelen, werd de VVD ingewisseld voor PvdA. De sociaal democraten wilde graag meebesturen en werden beloond met een de zorg – en welzijn portefeuille waarop de komende jaren fors bezuinigd moest worden.

Vertrouwenssfeer verdwenen

“Er is het afgelopen jaar echt wat veranderd aan de bestuurscultuur, terwijl we daar juist zo zuinig op moeten zijn”, zegt Verbee. Zij verwijst naar Paul van Meenen (oud raadslid D66) die erin slaagde decennia lange vechtcolleges ook een vertrouwenssfeer op te bouwen met de niet college dragende partijen. Werden de besluiten van vorige colleges in verschillende samenstellingen mét D66 in de raad vroeger ook gesteund door de oppositie, de huidig beslissingen in de raad worden heel vaak louter ondersteund de college partijen. De meerderheid plus één, ‘the winner takes it all’. Het wezen van een democratie is toch dat met de minderheid rekening wordt gehouden en dat blijkt volgens haar niet uit de stemverhoudingen. Volgens Verbree verkiest het huidige college het krampachtig nakomen van het college akkoord, boven een breder maatschappelijk draagvlak. “Echt jammer”, verzucht de liberale leidsvrouw. Het huidige college schuift (te) ver naar links. Voorbeelden die Verbree daarvan geeft: “Het financieel beleid: veel hogere lasten voor de burgers, en veel geld lenen”, maar ook “Autootje pesten: parkeerplekken opheffen en sleutelen aan de parkeernorm in de (valse) hoop dat de Leidenaar zijn auto de deur uit doet”.

Weinig voorgang

Verbree vindt van het college van B.&W. dat er het afgelopen jaar slechts weinig ‘uit hun handen’ is  gekomen. Veel projecten, in het verleden in gang gezet, liggen nu min of meer dood voor de kast. Zoals? Verbree: “De warmte rotonde, de restwarmte uit de Rijnmond die ondergronds naar Leiden getransporteerd het huishoudelijk gas moet vervangen: die wordt telkens aangekondigd, maar er is nog geen schep in de grond gegaan”. “Nog iets waar het erg stil omheen is: De Leidse rondweg, Leiden bereikbaar. Je hoort er weinig meer over”. “En de verkamering, het opdelen van woningen voor studenten. Het college stelt haar beslissingen daarover steeds maar uit”.

Dorien Verbree vreest dat verharding en verdeeldheid in de raad uitstraalt naar de bevolking. Hoe heette het college programma ook weer? ‘Samen maken we de stad’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *