Leids Mediafonds honoreert negen journalistieke projecten

Het Leids Mediafonds kende in zijn voorjaarsronde ruim € 150.000 subsidie toe aan negen journalistieke projecten. Er werden 22 aanvragen afgewezen. De subsidiebedragen varieerden tussen € 7.000 tot € 25.000 enj gingen naar Sleutelstad, Unity, Omroep West en het Leidsch Dagblad. Het project in het Leids Nieuwsblad een serie artikelen welk soort sportief bewegen voor ouderen het meeste gezondheid rendement oplevert,  werd niet gehonoreerd.

In 2018 stelde de Leidse gemeenteraad € 250.000 per jaar voor vier jaren om de Leidse journalistiek in staat te stellen kwalitatief betere producten te leverden. Hiertoe werd besloten door de gemeenteraad na een kritisch rapport van de universiteit, dat het bij de Leidse media ontbrak aan diepgang, maatschappelijke relevantie en ook de kritische  waakhond functie ver te zoeken was.

Toegekende projecten per 1 april 2019 zijn: ‘Leids Plastic’, waarin onderzocht wordt of het niet langer gescheiden houden van plastic van het restafval wel zo’n goed idee is. ‘Verdrinken in de Slaaghwijk’ onderzoekt of er  na al die jaren van aandacht iets wezenlijks veranderd is in deze wijk. Hoe zit het met de ‘verkamering’ dat onderzoek Sleutelstad met de microfoon. In ‘Response’ gaan de makers op zoek naar de vraag: ’Maken wij de stad samen’ (college programma). En in ‘De Chinezen komen’ kijkt men naar Yisheng Development op het Bio Science Park Leiden die duizend huurwoningen winkels, horeca en andere voorzieningen ontwikkeld. ‘Samenwerking in de Leidse regio’ (Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude) is ook een toegekend project. In ‘Goede buren’ wordt geschreven over het  Nico van der Horstpark met caisson 100 woningen met statushouders, sociale huurders en mensen met GGZ-rugzakje. Het project ‘I am Rembrandt’ een documentaire over de  vercommercialisering van cultureel erfgoed in Leiden, werd ook gehonoreerd.

De  aanvraag gebaseerd op een onderzoek van studenten fysiotherapie van de Leidse Hogeschool van o.a. wandelende, zwemmende, gymmende en hardlopende ouderen werd helaas afgewezen. De gemeenteraad stelde indertijd als voorwaarde dat iedere Leidenaar kennis zou kunnen nemen van alle gefinancierde producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *