Platina echtpaar Stavleu-van Kampenhout gewoon gelukkig op de Bernhardkade

“In het verleden bezocht ik alle  jubilerende echtparen”, vertelt burgemeester Lenferink, “maar daar is tegenwoordig echt geen beginnen meer aan”. De Burgerzaal werd ook al te klein voor de ‘Bruidsparenmiddag’. Maandagmiddag kwamen ongeveer 100 ouderen naar de Hooglandse kerk waar zij door de gemeente een lunch kregen aangeboden. Zij werden door de burgemeester gefeliciteerd met hun gezondheid én hun uithoudingsvermogen. Stralend middelpunt het stralend (platina) bruidspaar  echtpaar Stavleu-van Kampenhout, 70 jaar getrouwd.

De 271 Leidse echtparen die dit jaar 50 jaar (goud) gehuwd zijn, krijgen van de gemeente een felicitatiebrief en een bloemetje thuis. Uitgenodigd waren 60 jaar (diamant) gehuwden (78), 65 jaar (briljant) getrouwd (27). Er zijn 5 ‘stelletjes’ met 70 dienstjaren (platina) in Leiden, waarvan alleen het echtpaar Stavleu-van Kampenhout aanwezig was.

“Het ABP pensioenfonds  heeft best een dure aan mij”, zegt het mannelijk deel van het echtpaar Stavleu-van Kampenhout (90) tevreden. Hij werkte langjarig als machine bankwerker bij  de marine werkplaats in Oegstgeest en ging met 60 met pensioen. Mevrouw (87) deed gewoon het huishouden, zoals alle vrouwen in die tijd, zegt zij. Het leven was overzichtelijk. Zij werd geboren in de Hansestraat, meneer in de Schutterstraat. Ze kregen 5 zoons, 7 kleinkinderen  en 7 achter kleinkinderen. ‘Bijna acht”, vult mevrouw haar man aan.

Zij ontmoeten elkaar op dansles.  Op de maat van slow, quick, quick , slow werden zij verliefd en trouwden met niks. “Dat viel helemaal niet op, want in de sobere 50’er jaren had niemand iets”, zegt mevrouw. Ook geen jalousie, iedereen was gelijk”. Het echtpaar woont nu 62 jaar aan de Bernardkade, ze leiden naar eigen zeggen, een vol en gelukkig leven. Een leven dat zich uitstrekte binnen een vierkante km. van Leiden Noord. Nooit ruzie”. ”Zeker wel”, zegt mevrouw. “Als je nooit ruzie hebt, is er iets mis, is een te toegeeflijk, onderdanig, is niet goed”. Meneer knikt, over deze levenswijsheid zijn ze het roerend eens. 

De muziek speelt, het Leids Volkslied wordt gezongen. De burgemeester en aanwezige wethouders gaan langs alle tafel, maken een praatje en laten zich gewillig fotograferen. “Het lijkt wel een groot gezamenlijk huwelijks jubileum”, zeggen de aanwezige begeleiders/kinderen allemaal van een jaar of vijftig . Voor zijn gretige luisteraars vertelt de burgemeester nog een paar leuke weetjes die de levenskracht bij de aanwezigen tot grote hoogte opstuwt. Lenferink: “In Leiden wonen nu 19 honderdplussers  en de oudste Leidenaar is 107”. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *