Waar komt uw Nederlandse stem terecht in het Europees parlement?

“Stem met je vakbondshart”, adviseert Marjolijn Bulk FNV beleidsmedewerker Europa. Vrijdag sprak zij (oudere) kaderleden toe in het Leidse vakbondshuis’ aan de Rooseveltstraat. “De FNV geeft geen stemadvies, dat vinden wij bevoogdend”, voegt zij er aan toe. Maar uit haar betoog blijkt GroenLinks het dichts bij de vakbondsidealen liggen, samen met de PvdA gevolgd door het CDA. Maar bij welke Europese fractie komt uw Nederlandse stem terecht?

FNV’er Bulk komt als lobbyist op voor de 1 miljoen FNV-leden, zij is kind aan huis in Brussel. Europese vakbonden hebben samen 40 miljoen leden onder de 500 miljoen burgers die er wonen. Met Brexit gaan er straks gaan daar 66 miljoen Britten af en misschien wel 10 miljoen vakbondsleden.

De FNV is in een spagaat tussen internationale solidariteit en belangenbehartiging van haar eigen leden. Er bestaan fikse verschillen tussen landen over arbeidszekerheid, sociale verzekeringen, pensioenen, arbeidstijden, veiligheid en gezondheid en milieu eisen. Nederland is toch het beste jongetje van de klas?  “Helemaal niet”, antwoordt Bulk. “Met rechtszekerheid zeker niet, neem onze 0-uren contacten, lengte ouderschapsverlof en de kloof tussen betaling van mannen en vrouwen, lopen wij in Europa achter”.

Uitbuiting op de loer

Het EU uitgangspunt, vrij verkeer van mensen en goederen brengt welvaart en tevens pijnlijk verschillen aan het licht. Uitbuiting ligt op de loer. Een Nederlands vervoerbedrijf dat zijn vestiging verplaatst naar Slovenië en daar lokale chauffeurs inhuurt tegen een snertloon voor transporten van Rotterdam naar de Oost Europese landen.

Bult: “De FNV praat met alle Nederlandse partijen die in het Europese parlement vertegenwoordigd zijn. Dat zijn er 27 op het totaal van 751 Europarlementariërs”. Ja, niet zo erg veel, geeft Bulk toe. Via deze Nederlandse leden probeert de FNV invloed uit te oefenen op beleidsterreinen als arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en duurzaamheid. Maar ze praat ook weer niet álle partijen, zo  blijkt uit haar verhaal. Bij GroenLinks vindt Bulk het meest gewillig oor, hun partijprogramma is sociaal met veel milieu aandacht, wijkt nauwelijks af van de PvdA, voor het CDA programma heeft de FNV ’ster een zwak. Zinloos met de SP praten, die samen met PvdD in een Euro fractie zit die de EU wil opheffen. En sprekend over de PVV die ook uit de EU wil plus het Forum voor Democratie die deze vraag eerst nog aan de Nederlanders wil voorleggen? Er klink weerzin door in haar stem.

De kandidatenlijst voor het Europees parlement Lijst 1: Wie daarop stemt, stemt nu nog op de VVD die in de zelfde eurofractie: ‘ALDE’ zit. D66 schijnt wel ‘op weg’ te willen met Macron in een nieuwe fractie. Een stem op de PVV gaat naar het mini clubje Eurofractie ENF met o.a. Marie Le Pin. De euro sceptische SP en PvdD stem gaan naar eurofractie ‘GUE’. Het CDA en PvdA hebben een eurofractie samen met gelijkgestemde partijen. Een stem op GroenLinks, gaat naar eurofractie EVA, die door de Duitse Grünen’ gedomineerd wordt, meer groen dan links.  Er staat ook nog een Nederlandse partij ‘De Groenen’ op de kandidatenlijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *