Beelden in Leiden voor opening gevandaliseerd

Milena Naef, (1990) Engen Duitsland won de eerste prijs bij Beelden in Leiden die tot 4 augustus te zien zijn op de Hooglandsekerk gracht met haar kunstwerk van Chistalina marmer, hout en spanriemen. Maar nog voordat zij de prijs kreeg vorige week donderdag, hadden vernielzuchtige nachtelijke bezoekers haar kunstwerk en die van de anderen die geëxposeerd werden gevandaliseerd.  Naefs’ vader en grootvader waren steenhouwers, het marmer van haar kunstwerk komt uit de marmergroeve van haar vader. Marmer is van oudsher een materiaal voor klassieke beelden. Deze jonge kunstenares brak met die traditie. Ze ging haar eigen weg in een hedendaagse conceptuele beeldtaal. Voor beelden in Leiden liet zij zich vanwege het Rembrandt jaar inspireren door de zeventiende eeuwse barok te integreren met een nieuw beeld van marmer. Zij sneed geometrische vormen, als een bouwpakket met smalle openingen die ruimte bieden voor licht en schaduw.

Milena Naef ‘s gezicht betrekt als zij, in opperbeste stemming van de prijs die zij net in ontvangst nam, de foto van haar kunstwerk ‘zonder titel’ ziet. “Afschuwelijk, hé, wie doet zoiets nou”, zegt ze.  “U had de foto beter van de ander kant kunnen nemen. Dan had u niet gezien dat de onderste steen verschoven is, met de punt de grond raakt en nu niet precies meer aansluit op de andere blokken. Ik heb het vanochtend provisorisch gerepareerd maar je kan het nog zien, een van de trekriemen is afgesneden en de riemspanner zit er nog aan. Dan toont Naef meer compassie met de vandaal dan met eigen verdriet vanwege haar vernielde kunstwerk, ze zegt: “ Gelukkig is degene die mijn werk ruïneerde niets overkomen, want als je zo ’n blok marmer op je voet krijgt, zijn je tenen verbrijzeld. Milena Naef studeerde bij de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *