De ongelijke strijd tussen Leidenaar en de meeuw

Bewoners van de Munnikenstaat in de Zeeheldenbuurt hebben meeuwen overlast. “Onze daken oefenen een grote aantrekkingskracht op deze vogels”, zegt Bram van Eijgen (70). Vanwege bewoonbaarheidseisen werden twee ventilatoren geïnstalleerd in de luchtinlaat schachten. De beschermkappen hiervan op het dak vormen een ideaal nestelplatform. De takjes worden snavelvast bevestigd aan de inlaten, met verstopping risico tot gevolg. De Van Eijgen’s vinden dat opgetreden moet worden tegen de rustverstoorders, maar krijgen weinig gehoor.    

Bram en Mieke van Eijgen ervaren behoorlijke geluidsoverlast van meeuwen, lawaait vroeg in de ochtend en verontwaardigd gekrijs als ze gestoord worden.“Maar de verstopping van het luchtkanaal in de badkamer, dát deed de deur dicht”. ‘Ik heb ademhalingsklachten, vertelt Van Eijgen, “en voor mij vormt niet afgevoerde waterdamp in de badkamer een gezondheidsrisico”.

Van Eijgen belde woningcorporatie Portaal, maar volgens hem maakte die er zich heel gemakkelijk vanaf. Portaal: “Wij kunnen niets voor u doen, de meeuwen zijn beschermd”. “Voor maatregelen moet u bij de gemeente zijn”. Van Eijgen belde 014 ‘Leiden’: “Als er eieren in het nest liggen, kunnen wij die verwisselen voor stenen exemplaren”. De meeuwen verlaten na verloop van tijd vanzelf, teleurgesteld en kinderloos, het nest.

Van Eijgen heeft echter geen drone om van bovenaf op het nest te kijken. En volgens hem is de broedtijd van zijn bovenbuur nog niet aangebroken. “Dan kunnen wij even niets doen, meneer”, zegt 014.  Maar intussen zit Van Eijgen wel met krijsende meeuwen waar hij alleen met stemverheffing bovenuit kan komen in de tuin.

Van Eijgen: “Mijn overbuurvrouw had een dakgoot verstopping vorig jaar waar het overtollige water naar  binnen liep”, vertelt hij. Door de najaarsstormen was het nest op haar dak tussen de luchtinlaten, inclusief stenen fop eieren, in de goot beland met verstopping, schade als gevolg. Meeuwen families nestelen graag bij elkaar en bouwen op de zelfde plekken weer een nieuw nest, weet Van Eijgen. En zij wonen hier ook zo mooi, fijn uitzicht op de Meelfabriek aan de Singel en dicht bij de stad. Geen vijanden en voedsel in overvloed. 

Kan de woningcorporatie geen metalen sprieten, gaas of iets dergelijks aanbrengen op het meeuwen landingsplatform van uw dak? Van Eijgen: “Met Portaal is daarover niet te praten, na een tijdje smeten zij de hoorn op de haak”.

Portaal reageert op de verwijten van Van Eijgen als volgt: ‘Meeuwen worden beschermd door de Flora en Fauna wet. Wij kunnen niets tegen lastige meeuwen doen. Draden of netten plaatsen wij niet op onze daken. Meeuwenoverlast door een nest op het dak, dat kunnen onze huurders melden bij de gemeente Leiden. Voor de verstopping in de luchtkanaal van de badkamer kan de heer Eijgen klantenservice bellen.

De gemeente bevestigt de wettelijke bescherming van meeuwen en meldt dat zij voor ‘onderzoeksdoelstellingen’ een ontheffing heeft tot 2020 om meeuweneieren te wisselen in het broedseizoen. Schoonmaken van daken, verwijderen van takken en bladeren mag alleen buiten het broedseizoen, van half april tot augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *