Passende woonruimte voor senioren geen gemeentelijke prioriteit

Veel ouderen in de Professoren – en Burgemeesterwijk willen de komende jaren hun (te) ruime huis inruilen voor een woning die beter op hun woningbehoefte is afgestemd. Voor hun sociale contacten willen zij wel in de wijk blijven wonen. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente in deze wijk hield. Maar het stadsbestuur is doof voor deze senioren woonwensen. “Geen prioriteit”, zegt B.&W. “Wij worden niet serieus genomen”, aldus de verbolgen senioren vertegenwoordigers Ton Polderman en Floris Wouterlood.

Opnieuw dreigen de ouderen van de Profburgwijk achter het net te vissen. De Profburg-woongroep had haar oog laten vallen op bouwgrond van (een deel) van het  Trigon terrein aan de Cronesteinkade. Maar het gemeentebestuur staat op het punt dit te vergeven aan de hockeyclub. De senioren zijn boos en teleurgesteld. “Het is een van de laatste stukken gemeentegrond voor de bouw van een woonhof, volgens beproefde  Knarrenof-concept. Hen staat een kleinschalige woonvoorziening voor ogen met alle sociale voordelen van samenwonen plus behoud van privacy. Een wooncomplex waar men elkaar in het oog houdt, eenzaamheid minder kans heeft en zorg- en dienstverlening collectief wordt georganiseerd.

Op de enquête reageerden 645 bewoners, 65 plussers waaruit bleek dat de helft van hen wel binnen 5 jaar wilde verhuizen, mits er wel passende woonruimte in de buurt beschikbaar kwam. Buiten het normale verhuis verloop in deze wijk zouden dan elk jaar ca. 50 huizen ruime gezinswoningen vrijwillig vrijkomen.

Projectontwikkelaar dicteert

“Wij zien de stichting van een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen als een win – win situatie, voor zowel het gemeentebestuur als onze wijkgenoten, zegt Polderman. Elders in den lande blijkt dit ‘Knarrenhof-model’ succesvol. “Al eerder gingen wij op zoek naar geschikte locaties, want daar begint alles mee”, vult Wouterlood hem aan. “Wij opteerden voor de Finse school aan de Lorenzkade. Maar de wethouder zei: Sorry, een projectontwikkelaar was jullie voor. Eerder al  het Lidwinahuis aan de Zoeterwoudsesingel en het Motorhuis aan de Hoge Rijndijk, maar van het gemeentebestuur kregen wij steeds nul op  het rekest”. “De projectontwikkelaar zag onvoldoende rendement en wij kunnen niets doen”, zei de gemeente

Deze week kwam in de beantwoording van de vragen van Rembrandt Rowaan en Alex Friso (Groenlinks) aan het college de ‘aap uit de mouw’.  B.&W.: ‘De woningbouwopgave in Leiden vóór 2030  is 8.500 woningen. Daarin passen geen kleinschalige bouwinitiatieven die veel ruimte kosten. Wij gaan de woongroep Profburgwijk niet helpen met het zoeken naar geschikte locaties. Alle nieuwbouwwoningen die gebouwd worden, zijn levensloopbestendig, dus ook geschikt voor ouderen’. 

Het stadsbestuur gaat hiermee met de rug naar haar oudere burgers staan. Ze besteden de komende jaren grote bedragen aan kostbare woningaanpassingen, zoals trapliften etc., want ouderen blijven in hun huis wonen. Zij stellen een verhuizing steeds uit tot het niet langer kan. Het dan geboden woon alternatief elders in de stad, wordt noodgedwongen aanvaard. Op hun hoge leeftijd zullen zij in de vreemde omgeving niet meer aarden. Hun verzorgingsbehoefte neemt toe, de nieuw buurt springt niet bij, ze vereenzamen. Geen prioriteit leidt tot een lose – lose situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *