Gemeente volgt burger via mobiele telefoon

De gemeente Leiden doet aan Wifi passantentelling maar stopt er nu snel mee. In de binnenstad worden de 14 telpunten opgeheven. B.&W. besloot tot beëindiging omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twijfels had of wifitracking strijdig is met de privacy wetgeving. Hoe de gemeente haar gegevens krijgt voor de crowd management matrix borden op 3 October, kon de gemeente niet zo snel beantwoorden.

Bij wifi-telling vangen de tellers die zich in de binnenstad bevinden het mac-adres’ op. Ze versleutelt die gegevens onmiddellijk opdat ze niet herleid kunnen worden naar telefoon drager, verzekert de gemeente. Het volgen van mensen op straat, in winkelcentra of stations via hun mobiele apparatuur is voor bedrijven slechts in weinig gevallen toegestaan, zegt de AP. Wifitracking en andere digitale middelen om personen te volgen, zijn slechts aan strikte voorwaarden gebonden aldus deze privacy waakhond.

Minister Sander Dekkers van rechtsbescherming antwoordde op Tweede Kamervragen dat ‘t hem niet bekend was welke gemeenten aan wifi-tracking doen (deden) en dat commerciële partijen daarvoor zelf verantwoordelijk zijn. City Traffic een grote leverancier van wifi tracking bracht recent in de publiciteit  dat een vijftig á zestigtal gemeenten, waaronder Leiden, gebruik maken van hun wifi technologie. “Hiermee kan de gemeente zien op welke plek het ineens erg druk wordt”, gaf City Trafic als verklaring.

De gemeente Leiden besloot kort gelden deze manier van tellen te beëindigen. Gemeente: “Ondanks dat de gegevens van de telefoons meteen versleuteld worden, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens haar twijfels”. “We zijn dus voor de zekerheid gestopt”, “we willen geen risico’s lopen met de privacy gegevens van onze inwoners en bezoekers”. “Alles is momenteel in een afrondende fase. De verwijzingen op onze website en de stickers dat de gemeente Leiden gebruik maakt van Wifi-passantentelling, worden binnen enkele weken verwijderd”

Hoe gebruikmaking van wifi-techniek lelijk uit de hand kan lopen, bleek vier jaar geleden bij Dixons. Dragers van een mobiele telefoon die nog amper hun hielen uit de zaak hadden gelicht, stuurden zij een berichtje met hun speciale aanbiedingen. Gelukkig heeft deze agressieve verkoopmethode hen weinig succes opgeleverd, want Dixons ging failliet.

De branche vereniging werkt momenteel aan een zogenaamd wifi-me-niet-register naar het voorbeeld van bel-me-niet register. Zelf biedt City Traffic op haar website een opt-out registratie aan. Daarmee kun je ervoor zorgen dat je MAC-adres niet door de telsensoren wordt geregistreerd. De gemeente Leiden verwijst via haar website naar dit register.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *