Opkomen voor je belangen, jong geleerd oud gedaan

“Wij willen meer speelruimte”, dat is de boodschap die de twee jonge hockeyers Teun (7) en Weer (9) geven aan gemeenteraadslid Antoine Theeuwen (SP) onder luid gejuich van hun tweehonderd clubgenootjes op het Stadhuisplein: Theeuwen zit even later de vergadering voor van de raadscommissie die moet adviseren over het wijk(sport)park Roomburg. Een extra hockeyveld kost de helft van het park. De buurt verzamelde 4.000 protest handtekeningen. Raadsleden moeten kiezen tussen gras of kunstgras en wethouder Paul Dirkse: “Ik krijgt er pijn in z’n maag van”.

De twee honderd spelertjes van de Leidse hockeyclub gaan tevreden naar huis, zij hebben hun werk gedaan. Hun ouders nemen plaats op de publiek tribune, voor – en tegenstanders rollen de spandoeken uit. “Dat mag voor deze keer”, zegt commissievoorzitter Theeuwen, die de orde bewaakt. “Maar juichen en applaudisseren mag niet, huilen wel als je ’t maar stilletjes doet”. De raadsleden berijden hun ontwijkende stokpaardjes. Opnieuw praten met alle betrokkenen? Dat gebeurt al sinds 2005. Naar andere plekken in Leiden zoeken. Is al gedaan, zegt wethouder. Groen opofferen voor kunstgras, stenen en asfalt? De groene raadsleden gruwelen.

Volgens het voorkeursscenario van B.&W. kan met weinig ingrepen á € 7 miljoen een wijksportpark worden aangelegd. Op de huidige speeltuin komt het vierde hockeyveld. De speeltuin wordt verplaatst, waar nu het trapveld ligt. Ruimte voor ongeorganiseerde sport blijft, verzekert het college. Het uitgebouwde tennisgebouw wordt een multifunctionele accommodatie. Plaats voor meer sportclubs, BSO,  jeugdhonk. Het trapveld verdwijnt, maar de jeugd mag zich uitleven op de sportvelden. Parkeren bij de molen vanaf de Kanaalweg, de looproute naar de sportvelden blijft via de Hazewinkelstraat..

Drukte, geluidsoverlast en parkeerproblemen vrezen omwonenden. De groeiende belangstelling voor hockey met een ledenstop de nek omdraaien is geen hobby van onze sportwethouder. De mogelijkheid voetbalvelden inwisselen voor hockey is het  te laat. Op 20 juni beslist de gemeenteraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *