Ramses Shaffy gehuldigd met gedenkteken

Zaterdag werd een gedenkteken onthuld op het Terweepark, achterzijde Leiden C.S. , voor zanger, muzikant en acteur Ramses Shaffy (1933-2009). Als Didi Sneller bracht hij in Leiden zijn jeugd door van 1940 tot ‘52. Hij was pleegkind van Roos en Herman Snellen, de laatste werkte als oncoloog in het Academisch Ziekenhuis Leiden, de voorganger van het LUMC. Ramses was de zoon van een Egyptische consul Ramsès Shaffy Bey en een Poolse gravin Alexandra de Wysocka. Hij woonde de eerste zeven levensjaren bij haar in Cannes. Toen zij wegens ziekte niet meer voor hem kon zorgen, volgde voor Ramses een zwerftocht langs familieleden en kindertehuizen. In het doktersgezin met een dienstwoning bijna op de plek waar nu het gedenkteken staat, bracht hij een gelukkige jeugd door. Ramses was een intelligente, getalenteerde jongen maar ook een moeilijk onhandelbaar ventje”, vertelt biograaf Sylvester Hoogmoed. “Zijn eerste onzekere levensjaren zijn daar wellicht debet aan”, aldus de biograaf.

In 1952 werd Ramses aangenomen op de Amsterdamse toneelschool en debuteerde in 1955 bij de Nederlandse Comedie. In 1961 speelde hij de rol van Mr Darcy in de televisieserie ‘De vier dochters Bennet’, naar het boek Pride and Prejudice van Jane Austen. In 1964 richtte hij de theatergroep Shaffy Chantant op. Uit die tijd stamt de samenwerking met de zangeres Liesbeth List. Samen toerden stad en land af met het trio Louis van Dijk. Zijn grootste hits stammen uit die tijd: Sammy, waarvoor hij in 1967 . in 1968 kwam Shaffy Chantate opnieuw met Liesbeth List. De liedjes Sammy, We zullen doorgaan, Pastorale, Laat me, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder en Shaffy cantate uit de jaren zestig en zeventig werden klassiekers.

Via crowd funding werd € 9.000 bijeengebracht om Ramses te huldigen. “En in Roos en Herman Sneller als rolmodel van alle onbaatzuchtige pleegouders”, zei wethouder Yvonne van Delft die het spreekwoordelijke lintje doorknipte. Voor die gelegenheid waren speciaal waren alle Leidse naamgenoten van Ramses, Sam, Samantha uitgenodigd. Maar hoe kan het anders bij een Shaffy huldiging? Het feestelijk hoogtepunt waren zijn liedjes die door een koor ten gehore werden gebracht met dirigent Peter Janka. De meer dan honderd belangstellenden zongen uit volle borst mee. Het was zaterdag een bewolkte dag maar toen het gedenkteken onthuld werd, de dirigent zijn stokje hief, brak de zon door. Iedereen keek omhoog want daar was die blauwe lucht van Ramses.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *