Leiden op 3 October feeststad geen vestingstad

Met Leids Ontzet verwacht men dit jaar weer ca. 40.000 bezoekers. Hoe wordt dit feest in goede banen geleid? De VVD afdeling Leiden had twee politiemensen uitgenodigd die op 3 October met de ‘voeten op straat’ staan voor deze vraag. Matige opkomst, geanimeerd gesprek. ‘Agent Henk, is 3 October een stressvolle werkdag?’ “Eigenlijk niet, wij zijn goed voorbereid, echt ingrijpen is niet vaak nodig, waakzaam zijn we, alert op afwijkend gedrag”.

Op 2 en 3 oktober zijn in de binnenstad 150 tot 200 politiemensen, de meeste in uniform, sommige in burger, een (onzichtbare) Mobiele Eenheid (M.E.) . Daarnaast is een corps van gemeentelijke opsporingsambtenaren (GOA’s) plus de beveiligers van de feestlocaties en horecabedrijven aanwezig. “De indruk moet vermeden worden van alom vertegenwoordigende wet – en ordehandhavers, dat werkt averechts op het veiligheidsgevoel en is bovendien funest voor de feestvreugde”. “En daar is het ons allemaal toch om begonnen”, aldus Henk van der Veek teamchef en wijkagent Lahdar Ben Taieb Henk. Zij beantwoorden soepel alle vragen van het tiental aanwezigen in Café L’Esperance . Iedereen een biertje in de hand, de politie cola, we hebben dienst, snap je wel.

Vorig jaar overtrof op bepaalde locaties het aantal feestvierders verre het aantal mensen waarmee bij de verlening van de vergunning gerekend was. Op Stadhuisplein/Nieuwe Rijn/Koornbrugsteeg waren op enig moment 16.000 bezoekers, terwijl het veiligheidsplan 8.000 toestaat. Dat staat in het onderzoek van het Events Safety Institute (ESI) die voor de gemeente werd uitgevoerd. Dit jaar wordt deze locatie in twee compartimenten met hekken gescheiden en het aantal mensen nauwlettend bewaakt. Mocht er iets gebeuren wat bijvoorbeeld de aanwezigheid van een ambulance noodzakelijk maakt, kan ruimte gemaakt worden door de menigte naar het andere vak te sturen.

Op diverse plaatsen in de binnenstad hangen ca. 30 mobiele camera’s die inzicht geven in de aantallen bezoekers en de mensen stromen. Het crowd management team op het politiebureau Langegracht heeft de mogelijkheid met matrixborden de mensenmassa’s te sturen. Bovendien signaleren de camera’s afwijkend gedrag, verdachte bezigheden, ruzies of beginnende knokpartijen. Er kan aanleiding zijn tot preventieve aanhoudingen of doorzoeken van een rugzak, bevestigen de agenten.

Dan komt onvermijdelijk het gesprek op TV beelden buitenlandse drama’s. Zoals de auto die op de Franse nationale feestdag in Nice drie jaar geleden inreed op een groep mensen en een slagveld aanrichtte. Voor aanvang van de Leidse marathon stond op de kop van de Breestraat een zware vrachtauto die de toegang tot de startlijn blokkeerde. “Tegen dit soort terreurdaden treffen wij maatregelen, zandzakken, zware bloembakken etc., beide politiemensen treden verder liever niet in details. “We moeten waken niet te veel in het oog lopende veiligheidsmaatregelen te treffen, dat komt het gevoel van veiligheid en zeker feestplezier niet ten goede”.

Dit jaar lopen op 3 October een aantal agenten een bodyscan, een op de borstzak bevestigde camera die registeren. ‘Worden alle feestvierders nu ook al gefilmd?’ “Er is bij politie optredens met name bij aanhoudingen soms discussie over ónze rol”, zeggen de agenten. De camera beelden geven daarover uitsluitsel”.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *