Vernieuwde Lakenhal staat dicht bij Leidenaren

Woensdag werd museum ‘De Lakenhal’ na twee jaar nieuwbouw en renovatie door de Koning geopend. Het koste 26 miljoen euro, 20 ervan voor rekening van de gemeente. Door uitbouw aan oost – en achterzijde kwam er 420 m2 tentoonstellingsruimte bij. “Het is geen museum van zalen maar van verhalen”, aldus directeur Meta Knol. “De Lakenhal toont het DNA van Leiden, haar geschiedenis, de nijverheid die welvaart bracht, de kunst gegenereerd door rijkdom en nieuwe ambachten”.

Het oorspronkelijke deel van het museum, ingang en voorplein aan de Oude Vest werd ontworpen door Arent van s’Gravenzande en dateert  uit 1642. In 1874 werd De Lakenhal museum. Bij de voorlaatste verbouwing, in 1911, werd de oppervlakte van het museum door de uitbreiding naar de Lange  Scheistraat. En deze nieuwbouw, tussen 2017 en 2019, vergrootte  het museum met een derde. Leiden was lange tijd een arme stad, stond onder (financiële) curatele van Den Haag. Maar directies met vooruitziende blik kochten in 1952 een aantal panden aan de Lammermarkt, die nu bebouwd zijn. De achterzijde van de nieuwbouw heeft een gedurfde gevel. Boogramen bieden uitzicht bieden op het plein voor Molen De Valk”.

Preview

“Loop maar even mee”, zei Knol dinsdag , dan laat ik jullie alvast wat zien vóór de officiële opening. Een groepje van relaties, architecten, kunstenaar en pers volgt haar, zo’n preview laat je niet gaan.

Het voorplein aan de Oude Vest is in oude stijl herschapen en prachtig gerestaureerd. De entree, links de bezoekers balie, recht museum winkel. De trap op een knaap van een wandkleed (Antje Stoutjesdijk) een geweven Leidse geschiedenis. Trap op links de (tijdelijke) fototentoonstelling over de bouw en restauratie(Karin Berghouts). Het laatste oordeel van Lucas van Leyden staat gewoon weer op z’n eigen plekje, samen met de Rembrandt’s de klassiekers. De artistieke nalatenschap van Jan Wolkers, een recente aanwinst van de Lakenhal even verderop. En aan de Lange Scheistraat, de zaal, nee, het verhaal van Pieter de la Court, lakenhandelaar en politiek activist. De faculteit sociale wetenschappen van onze universiteit is naar hen genoemd. De trap op, lift kan ook, alles over laken. De keurmeesters waakten over de kwaliteit, weer een kunstwerk, van laken? Weer een paar treden, dan schilderijen over de Leidse geschiedenis.

Toegankelijk

“We hebben al het mogelijke gedaan ons monumentale zo toegankelijk te maken”. “Van de objecten in de ruimten waar mensen met een fysieke beperking niet kunnen komen betreden, hebben we 360 foto’s gemaakt. In september zijn er rondleidingen voor doven en slechthorenden. We denken aan openstellingen te organiseren voor mensen die om wat voor reden dan niet meekunnen in de reguliere bezoekersstroom. Ook denken wij over een programma voor mensen met dementie met hun begeleiders. We willen echt een familievriendelijk museum zijn met  ons ‘familiespoor, het gratis Open Atelier op zondagen en met gratis familie rondleidingen vanaf september”. Wat moet je doen als ik maar één uurtje heb én een museum jaarkaart? “Neem de gratis kijkgids van Wieteke van Zeil, zij adviseert: ‘Goed kijken begint met negeren, kies één zaal en neem de tijd voor een paar dingen.

De Lakenhal is van donderdag 20 t/m zondag 23 juni gratis. Installeerde App als je dan de fotocel van je mobieltje voor een kunstwerk houdt, krijg je uitleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *