Aannemer geeft opdracht bouw combi-zwembad en ijshal ‘De Vliet’ terug

Vorige maand kreeg de gemeente bericht van het bouwconsortium die de zwembad  en ijshal ‘De Vliet’ zou bouwen.  ‘Sorry, we zien er toch maar van af, we hebben het vreselijk druk, we kunnen het werk niet aan en met het contract dat u ons aanbiedt lopen wij teveel financieel risico. Een andere bouwondernemer bedankte al eerder voor de eer. Het gemeentebestuur (D66,GroenLinks en PvdA) zit met de handen in ‘t haar. Wat nu?

Dorien Verbree, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad, wil wel reageren. “Tja, dat is wel mooi balen, vooral erg sneu voor iedereen die al jaren uitkijkt naar een nieuw binnen- en buitenzwembad plus dito ijshal”. Vooral voor de zwemmers van De Vliet vindt ik wel zuur, zij wachten ‘t aller langst en moeten nu weer wachten op een goede accommodatie”. Verbree vervolgt dat er in ieder geval niet nog meer tijd verspilt moet worden met allerlei nieuwe plannen bedenken. Vanuit de oppositie geeft zij gratis advies aan het college. Verbree: “Begin zo snel mogelijk met de renovatie van zwembad De Vliet en de VVD zal hierover een voorstel indienen”.

Had de gemeente een dergelijke situatie niet een beetje kunnen voorzien? Verbree: “Ik denk voor een deel wel, het stadsbestuur had, zich verplaatsend in de positie van de aannemers, wel kunnen bedenken dat de opdracht voor hen heel ingewikkeld en risicovol werd”. Zij roept de beginsituatie nog even in herinnering met een renovatie opdracht van buitenbad De Vliet. Vervolgens werd de bouw van een nieuw binnenbad er aan toegevoegd. En daarna moest er ook nog een ijshal worden aangebouwd. Verbree: “En toen kwam er nóg een eis bovenop: de ijshal moest de eerste klimaat neutrale ijshal van Europa worden. Opdrachten stapelen en eisen verhogen maakt dat deze toestand wel enigszins voorspelbaar was. Heel jammer.”

Wat denk de VVD fractieleider, gaat B&W nu aan de raad meer geld vragen om nieuwe aannemers te interesseren? Verbree:“Het budget verruimen is wat de VVD betreft echt geen optie. Ik ben meer voor schrappen om de boel betaalbaar te houden”.

En kan er een paar jaar door geschaatst worden op  de Vondellaan en lekker blijven zwemmen in de Vliet, zonder extra kosten? Verbree: “Vertraging in de bouw van een nieuw combibad/ijshal kost geld. Het is onontkoombaar dat extra geld gestoken moet worden in de verouderde ijshal aan de en het Vijf Meibad. Een reden te meer ervoor te zorgen dat we niet nog meer vertraging oplopen, het is uiteindelijk de belasting betalende Leidenaar die daarvoor opdraait”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *