Leiden bouwt noodgedwongen op elk overgebleven postzegellandje

“Het is goed wonen in Leiden”, staat in de  Leidse Woonvisie tot 2030.  Leiden heeft nu 125.000 inwoners, in de 60’erjaren 100 duizend. Over ca. 10 jaar met 8.180 woningen en 2.700 voor studenten erbij, wellicht 150.000. Wordt Leiden te druk, leefbaarheid onder druk en wie zijn de nieuwe Leidenaren? “Er is behoefte aan deze woningen”, zegt bouwwethouder Fleur Spijker (D66): “Anders worden door marktwerking de huizenprijzen onbereikbaar voor Leidenaren en de leefbaarheid van onze stad komt niet in onbalans”.

Leiden is na Den Haag de dichtstbevolkte stad van Nederland met 5.600 inwoners per vierkante km. Razend populaire zijn we als woonstad en we bouwen echt niet de Amsterdamse yuppen van de Zuidas, aldus Spijker. “Wij bouwen voor eigen bewoners en werknemers met hun gezinnen van Leidse bedrijven die  groeien door de aantrekkende economie”. Volgens Spijker heeft juist niet of minder te bouwen tot gevolg hebben de huizenprijzen sky high rocketten en dán alleen nog betaald kunnen worden door  Randstedelijk yuppen. In de Woonvisie verklaart zij de Leidse woningbehoefte door verdunning (minder  bewoners per huis) andere samenlevingsvormen (eenpersoons huishoudens) en pure luxe. Spijker woonde met man en jonge kindertjes in de binnenstad, op een plek waar een vorige bewoner met een gezin van z’n zeventjes woonde. In de 17 eeuw woonden er overigens 76.000 Leidenaren binnen de singels

In de protestvergadering tegen de bouw van wolkenkrabbers langs de Willem de Zwijgerlaan, op de plek waar nu het KPN bebouw en Monuta staan, wonen over een paar jaar ongeveer 500 mensen. De opstandige vergaderaars die avond maakten zich niet alleen druk over de hoogbouw, maar vreesden ook  voor leefbaarheid, parkeerdrukte, verkeersafwikkeling problemen. “Kun je nog ademen in de openbare ruimte die overblijft”, voeg men zich af

Op Zijlsingel 36, de plaats van de voormalige garage De Wit, bouwt men 46 woningen. Het massale appartementencomplex bij de Meelfabriek groeit even verderop. Inbreidingen in of nabij meestal dichtbevolkte wijken, Leiden Noord, Zeeheldenbuurt en Lakenkwartier. “Leefbaarheid, wat bedoel u?” Nou gewoon bij iemand dicht op z’n lip zitten, geluidsoverlast, een auto die parkeren voor je enige raam staat waar je door naar buiten kijkt. Wethouder Spijker deelt die zorg absoluut niet. “De manier waarop wij in Leiden bouwen, laat voldoende leefruimte en brengt kwalitatief groen”. Concentraties van burgers van een zelfde groep, economisch zwakkeren of dak en thuislozen schuurt, dat leidt een leefbaarheid spanningsveld.  

In het contingent 8.100 woningen zitten 2.450 sociale huurwoningen (30% ). Vanwege stedelijk ruimtegebrek bouwt Leiden 15% grond gebonden en 85% appartementen. Het middensegment krijgt ook een ruim aandeel. Spijker bezweert niet te trucen door sociale huurwoningen kleiner dan 45 m2 te bouwen. Over de kans dat een Leidenaar z’n begeerde huisje met tuintje in de sociale sector kan huren, is zij niet optimistisch. Dan maar de buurgemeente, dat wordt op de fiets naar de stad. Tot 15 augustus 2019 ligt de woonvisie ter inzage en kunnen burgers inspraakreacties geven. Online www.leiden.nl/bestuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *