De Energiebuurt wordt steeds meer iets van de omwonenden

Wie had  dat anderhalf jaar geleden gedacht! De omwonenden van het Nuon terrein stonden in een vechthouding tegenover het gemeentebestuur. Massaal trokken zij ten strijde trokken vanwege onheilspellende berichten over de herinrichting van dit oude Energiegebied, die een kloon zou worden van de Amsterdamse Westergastfabriek. Wethouder Fleur Spijker (D66) kwam net voor de zomervakantie met een heel andere boodschap. Groen, woningen, cultuurhistorisch erfgoed,  plaats voor ontmoeting en verbinding. Haar gehoor gaf haar rapportcijfer 7 voor haar plan, zorg voor geluidsoverlast bij (kleinschalige) evenementen blijft.

De Energiebuurt, ligt op ‘t Leids bolwerk tussen Maresingel, Langegracht, de kantoren Nieuwe Energie en de Sleutels en het Huigpark. De Singelparkroute loopt er door heen. En als straks het foeilelijke Stadsbouwhuis, veertig jaar oud, wordt gesloopt is er nog meer ruimte. Een nieuwe functie van de  energiecentrale ligt in het vooruitzicht, de schoorsteen (1952) is 80 meter hoog en een gemeentelijk monument. De langs het water gelegen oude nutsgebouwen uit (over) grootvadertijd krijgen een culturele bestemming. Bouw van huizen en wie wat nog meer geldpotjes moet de ontwikkeling mogelijk maken. Vestiging van ambachtelijke bedrijfjes zoals het steenhouwer bedrijf ‘Bam Bam’ (vernoemd naar het neefje van Fred Flintstone). Werk bij het wonen is ook een voornemen. Volgens Tennet sluit de centrale vanaf 2024 (?), dan wordt de dam in de Maresingel opgeruimd kan weer een rondje Leiden gevaren worden. Er zijn plannen voor een rooftopbar en, heel toepasselijk, het aanlichten van de contouren van de oude ‘Lichtfabriek’.

Vertrouwen

Volgens de plannen van Spijker groeit de ‘Energiebuurt’ uit tot een  geriefelijke woon – en recreatiegebied, autoluw, met veel  groen en plaats voor horeca en kleinschalige evenementen. De Binnenvest met opvang van dak- en thuislozen blijft. De buurtbewoners schonken haar vertrouwen. Haar toelichting op de  gemeentelijke plannen klonken de bezoekers van de avond als muziek in de oren. Zij waren zelfs een beetje trots op zich zelf en het bestuur. Hun burgerinitiatief had gewerkt. Op een strategisch moment, met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, hard aan de bel trekken. Huiskamer gesprekken organiseren, veel vergaderen, zelf adviseurs in de arm nemen en de publiciteit niet schuwen. Vooral niet tegen zijn, maar ergens vóór zijn. De omwonenden zagen veel van hun ideeën terugkomen in de plannen van B.&W. Het bestuur van het Leids Bolwerk verwierf  zich een positie waar het  college niet omheen kan, zij wordt betrokken bij verdere keuzen en ontwikkelingen. Dit najaar neemt de gemeenteraad beslissing over de gebiedsindeling. Nog wel even geduld oefenen want het derde cijfer van het jaartal waarop een eerste paal de grond in gaat is een drie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *