Subsidieaanvragen dienen gemeentelijk administratief gemak

“Bewoners van ons appartementencomplex betalen nu maar uit eigen zak 10 euro voor hun buurtetentje, als ze ’t kunnen missen”, zegt Tom Verkade van de activiteitencommissie de ‘Stellingmolen’. Heeft u bij de gemeente voor deze buurtbarbecue geld aangevraagd? Verkade: “Ja, maar ik kreeg bericht dat als andere fondsen die ik ook aanschreef niet betaalden, de subsidie toegekend werd. En de tijd verstreek”. “Subsidie aanvragen bij de gemeente is tijdrovend, ingewikkeld en voor eten of drinken mag het geld niet eens gebruikt worden”.

Jaarlijks organiseert Tom Verkade met teamgenoten activiteiten voor de 85 bewoners van de Stellingmolen, een Merenwijk flat waar veel ouderen wonen. Verkade noemt in één adem de problemen die kleven aan de  ‘Deelverordening voor subsidie maatschappelijke (wijk) activiteiten. Bij een subsidieaanvraag moet je inloggen op een gemeentesite. Als persoon met je Digi-D, voor stichtingen met e-Herkenning. Dat laatste kost geld. Voor organisaties met personeel op kantoor is ‘t een peulenschilletje, voor kleine stichtingen bemenst door een generatie die niet met de computer is opgegroeid, maakt de gemeente het wel moeilijk.

Het geld voor een activiteit moet minimaal  8 weken tevoren worden aangevraagd, geen beslistermijn voor de gemeente. “Hierdoor blijf je soms langere tijd in het ongewisse of ons buurtfeestje kan doorgaan”, zegt Verkade.

“Wij zouden graag jaarlijks een bedrag aanvragen bijvoorbeeld € 2.000 met een lijstje van plannen”, vervolgt hij. In de huidige subsidieregeling  staat dat de indieningstermijn niet langer dan een half jaar mag zijn.  “Verkade vond iemand van die hem hielp bij de subsidieaanvraag.

Geen eten en drinken

“En dan die regel dat subsidie voor een buurtbarbecue niet voor eten of drinken gebruikt mag worden”. Verkade schudt meewarig zijn hoofd, we hebben het over een buurtbarbecue, hé. Hij wijst in de richting van de Kopermolen. Bij het filiaal van de Zaanse grootgrutter deed hij betere zaken. Hij ging de deur uit met  gratis boodschappen, geen alcoholische dranken mind you”.

Vlak voor het zomer reces kondigde B.&W. aan dat iedere Leidse straat zonder administratieve rompslomp € 250 voor een buurt- of straat barbecue kon krijgen. Het voorbeeld volgend van Rotterdam. Op de Rotterdamse gemeentesite staat een telefoonnummer, de telefoon wordt opgenomen door iemand die de aanvrager verder helpt.

Jaarlijks worden ongeveer 100 subsidieaanvragen gehonoreerd  voor een verscheidenheid van activiteiten. Er is een bedrag mee gemoeid van ongeveer € 150.000. Voor buurt – en straatfeesten is volgens de nieuwe regeling het maximale bedrag € 500 voor ander activiteiten €2.500. Moet voor de Stellingmolen barbecue, van zaterdag jl. die ongeveer € 450 kostte, nou echt zo’n loodzware administratieve procedure gevolgen? Voor deze ontwerp subsidieverordening raadpleegde de gemeente eerdere subsidiegebruikers met de vraag of zij de aanvraagprocedure (te) ingewikkeld vonden. Dat vonden ze niet. Nogal wiedes, mensen die de aanvraag procedureel wél te moeilijk vonden, werden niet gevraagd, die haakten voortijdig af, het feest gaat niet door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *