Regels voor Leidse terrassen versoepeld

“Roze of groen, gewoon doen”. wethouder Yvonne van Delft in een jolige bui, vertelt over de kleur van de terrasstoelen in het versoepelde gemeentelijk vergunningsbeleid. Haar portefeuille voorganger, de burgemeester, was heel wat strenger. De horeca exploitanten vonden hem een bemoeial, het is toch óns terras, zeiden zij. Kleurgebruik, reclamevoering regels etc. zijn versoepeld, gebruik van eco-glazen vastgelegd. Picknicktafel op de Nieuwe Rijn mag, maar de ruw drijfhouten bakbeest-banken die op het stadhuisplein stonden, ‘afgekeurd’.

Leiden heeft ongeveer 180 terrassen, de meeste liggen in de binnenstad. “Terrassen zijn te gast in de openbare ruimte van de gemeente en gasten moeten zich stijlvol gedragen”, zei de vorige portefeuillehouder. “De gemeente investeert miljoenen euro’s in ondergrondse parkeergarages, sierbestrating en straatmeubilair om recht te doen aan onze historische binnenstad en dat dat aanzicht mag niet verstoord worden door onordelijke terrassen”. Horeca ondernemers reageerden narrig, ze voelden zich in hun vrijheid, creativiteit beperkt, voelen er niets voor hun spulletjes te vervangen en riepen: “De klanten willen het zo”. Maar ze zaten er ook niet op te wachten procedures over ontheffingsregels te voeren.

Van Delft vertelt bedaard wat allemaal wél mag. Ze schuift het verbodsboekje, acht dubbelzijdig volgeschreven A-4tjes uit het gezichtsveld. “Vrije doorgang”, zegt ze. “Je moet nog gewoon over straat kunnen lopen als de terrassen uitstaan”. ‘Op de trottoirs van de Stationsweg, de Steenstraat, de Nieuwe Beestenmarkt, de Turfmarkt, de Prinsessekade, het Kort Rapenburg, de Breestraat, de Korevaarstraat, de Lange Mare en de Doezastraat moet een de vrije breedte voor voetgangers bestaan’. “Niemand wil toch z’n nek breken als je op een terrasboot stapt”, vervolgt ze.  ‘Een terrasboot op het water mag niet meer dan 10 centimeter boven de kademuur uitsteken’.

Modellenboek

Hoewel het terrassen beleid aanzienlijk versoepeld is, wil de gemeente ook niet dat dat hun souplesse opgevat wordt met: ‘alles mag als het niet verboden is’. Want het dicht bedrukte modellen boekje geeft nog heel wat aanwijzingen. Voor terrasbouwers is voortaan meetlint en vergrootglas verplicht. Terrasmeubilair mag niet in een fluorescerende kleur zijn en het meubilair niet hoger zijn dan 1.50 meter en niet breder dan 2.50 meter. Terrasafscheidingen? Terrasmeubilair en/of plantenbakken mogen niet zo geplaatst worden dat ze aaneengesloten fungeren als zijwand/terrasafscheiding en niet meer dan 50% van een zijkant/rand van een terras vullen’. Op het terrasmeubilair mag geen reclame staan. En als je dat toch doet, mag die reclame boodschap maximaal 15 % van het oppervlak van het object zijn. Gedrukte reclame op markiezen, uitvalschermen en parasols is alleen toegestaan. Op de volant, de strook textiel onderaan de voorzijde van een zonnescherm of markies, tot maximaal 50% van de breedte en een maximale hoogte van 20 centimeter. (Bent u nog wakker?). Parasols die niet opgevouwen kunnen worden, zijn bouwwerken en dus vergunning plichtig.

Tijdens het Leidens Ontzet (2 en 3 oktober) en op sommige andere momenten worden alle dranken uitsluitend geschonken in een eco-glas die door de exploitant voor minimaal € 1,- beschikbaar wordt gesteld. Vergeleken met  het vorige modellenboekje is er héél veel geschrapt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *