Evenementenbeleid met veel plezier en minder overlast

Het college wil met het nieuw evenementenbeleid overlast voor de inwoners terugdringen en kwaliteit van de happenings verhogen. “Levendigheid en leefbaarheid moeten in balans zijn”, zegt wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks). Ze zoekt naar het optimale niveau van geluid, passend bij het evenement en de locatie. Vindt het college de huidige evenementen agenda misschien toch wat elitair? Citaat uit de nota: ‘Evenementen voor iedereen, ook  voor de lagere inkomensgroepen’.

B.&W. wil een onderscheidend aanbod bieden die past bij het profiel van Leiden. Nieuwe evenementen aantrekken, evenementen die passen bij de stad behouden en verder uitbouwen van bestaande evenementen die aansluiten bij het Leidse DNA. Zoals  Schemerstad, Museumnacht en de Hofjesconcerten. De komende vijf jaar zet de gemeente in op een verhoging van de kwaliteit en spreiding over meer locaties.

Het college wil in de agenda ruimte vrijhouden voor nieuwe evenementen. Place-making, de relatie tussen vrijetijdspraktijken, evenementen, ruimten en plaatsen met elkaar verbinden. Een openbaar toegankelijk stadsstrand, dat dit jaar de mist inging, is een van de ideeën.

Lagere inkomensgroepen

Volgens Van Delft wordt het evenementenaanbod afgestemd  op de behoefte van de bewoners en bezoekers en draagt zij bij aan een aangenaam verblijfmilieu. Beheersing van geluidsoverlast is daar bij een belangrijk aandachtspunt. Veiligheid en crowd-management bij grote evenementen een ander.

Het GroenLinks, D66 en PvdA college hecht grote waarde aan duurzaam en inclusief. Daarbij moet  gedacht worden aan gebruik van groene stroom en het terugdringen van gebruik van wegwerp plastic. De gemeente kiest daarbij voor een stapsgewijze aanpak en uitvoering en overleg met organisatoren en ondernemers. Het college stelt vast dat er bij alle betrokkenen een groeiende bewustwording bestaat.

Daarnaast schenkt het stadsbestuur de komende jaren meer aandacht aan inclusie, door er op toe te zien dat niemand wordt  uitgesloten van deelname aan evenementen. Door de toegankelijkheid voor gehandicapten te verbeteren met bijvoorbeeld rolstoelpodia en barrièrevrije entrées. Er komen tevens meer evenementen die lagere inkomensgroepen en nieuwe Leidenaren aanspreken. De inspraakperiode voor de nota eindigt op 15 september 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *