Geen auto’s maar een fietsenstalling onder megabioscoop ‘De Geus’

Het stadsbestuur (D66, GroenLinks en PvdA) wil een publieke fietsenstalling in plaats van een auto parkeergarage onder ‘De Geus’, de 70 meter hoge bouwkolos tegenover Leiden C.S. Op de plek waar nu de Jumbo staat, komt dit één torengebouw met 8 bioscoopzalen, congreszaal, horeca en 100 appartementen. “De Geus zonder eigen parkeergelegenheid?”, reageert Maarten de Crom, gemeenteraadslid van de VVD, verbaast. “Het is links wensdenken te veronderstellen dat niemand met de auto in dit gebouw moet zijn”.

De Crom vervolgt: “En dan te bedenken dat B.&W bij de aanbesteding van De Geus deze plaats eerst afwees als locatie voor een megabioscoop vanwege onvoldoende parkeergelegenheid!”. Hij vindt dat het stadsbestuur een eigenaardige draai maakt met de vervanging van alle geplande autoparkeerplaatsen door alleen fietsparkeerplaatsen. “Naïef en onverstandig”, zo kwalificeert hij vooralsnog dat een groot complex met bioscoop, supermarkt, congrescentrum en meer dan 100 woningen gebouwd wordt zonder op zijn minst een aantal (auto) parkeerplaatsen.

Samen met raadslid Maarten Dirkse (VVD) en Josine Heijnen (CDA) vroeg hij het stadsbestuur opheldering over deze radicale koerswijziging. De raadsleden informeren bij B&W naar feiten en cijfers en, bovenal, waarom het college tot deze geheel andere gedachte komt.

De Crom, Dirkse en Heijnen vrezen dat bij gebrek aan parkeerruimte het bioscoopbezoek er wel eens onder kan lijden. De Crom: “Mij lijkt een megabioscoop met nul parkeerplekken een riskante onderneming”. “Hartstikke mooi natuurlijk als bezoekers met het openbaar vervoer of op de fiets komen, maar voor een kinderfeestje pakt men al gauw de auto. En let wel, onze bioscoop De Geus moet opboksen tegen megabioscopen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam”.

O.V. fietsenstalling

Ziet raadslid De Crom in de nieuwe fietsparkeerplaatsen onder De Geus de hand van het gemeentebestuur die het fietsenstalling tekort voor OV gebruikers wil compenseren? De Crom: “Dat tekort aan fietsparkeerplaatsen is frustrerend, maar gelukkig gaat het stap voor stap beter”. Hij wijst er fijntjes op dat het de VVD was die zorgde voor meer fietsenstallingen achter de Jumbo. Daarnaast komen er duizenden stallingsplaatsen bij onder De Lorentz. “Het college vergeet dat De Geus eigen behoeftes heeft aan (auto)parkeerplaatsen”, zegt hij. “Dat moet niet zomaar worden vermengd met de behoefte aan fietsparkeerplaatsen van reizigers, dat kan nadelig uitpakken voor bewoners en bezoekers van De Geus.”

Inloopavond woensdag 4 september tussen 18.00 en 21.00 uur (vrije inloop tussen deze tijden). Locatie: LEVEL, restaurant 5e etage, Bargelaan 180 (aan LUMC-zijde van het station). De inloopavond is voor iedereen toegankelijk. In verband met de catering graag aanmelden: www.degeuskomtnaarleiden.nl/aanmelden-bewonersavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *