Redactie en studio Sleutelstad verhuizen naar de binnenstad

“Sleutelstad verhuist naar de Leidse binnenstad, de plek waar ik mij het meeste thuis voel”, zegt Chris de Waard. Meer ruimte is nodig voor redactie en studio, nu wij  als publieke omroep ook TV gaan uitzenden”. De Waard (1965) is hoofdredacteur/eigenaar van Sleutelstad en runt sinds 2003 dit mediabedrijf. “Als 17 jarige kocht hij voor een paar tientjes een zendertje bij Kok op de Nieuwe Beestenmarkt en begon de piratenzender ‘Freewave’. “Ik werd 76 keer uit de lucht gehaald”. Maar de aanhouder wint.

Journalist De Waard kent de stad en de stad hém. De Business Club Leiden koos hem, samen met Tom Holswilder van het Koetshuis, tot Leidenaar van het jaar 2018. Van Sleutelstad kun je een digitale nieuwsbrief op je mail ontvangen, elke dag stipt om 12.00 uur, met het laatste nieuws uit de regio. Sleutelstad heeft een website met informatie en zendt radio uit met populaire muziek op 102.4. Interviews en programma’s over sport, cultuur en politiek etc. de hele dag door. Politiek is de specialiteit van De Waard zelf. Als waardering voor dit werk koos de gemeenteraad unaniem zijn zender tot dé publieke omroep. Er ging nog heel wat water door de Rijn voordat deze erkenning werd omgezet in een officiële aanwijzing door het Commissariaat van de Media. Met de ca. € 80.000 die dat oplevert, gaat hij in Leiden lokale TV op poten zetten.

“Sleutelstad doen wij samen”, zegt De Waard. Als enige betaalde kracht steunt hij op een vrijwilligers corps van ca. 70 mensen. “Ik zou hen liever hobbyisten noemen, zegt hij. Allemaal collega’s, eigenlijk mijn maatjes, die radio maken leuk vinden, muziek draaien als liefhebberij hebben en op hun vakgebied wat te melden hebben. Tussen al die vrijwilligers, zitten drie super sterren die dit naast hun (betaalde) baan voor Sleutelstad als journalist/redacteur naar buiten treden  Reanne van Kleef; Gerry van Bakel en IJsbrand Terpstra met radio interviews. Als het even kan, is De Waard graag zelf bij, om zich overal een beetje mee te bemoeien.

Tussen de verhuisdozen maakt hij nog even een Nieuwsbrief. Vakantie? “Dat zit er even niet in”, zegt hij. Echt spijt klink niet door spijt in zijn stem. Net als veel bevlogen mensen kan hij ’t werk moeilijk loslaten. Bijna 24/7 is hij bezig, in alles de laatste man, de show must go on, toch,  zegt hij bijna verontschuldigend. In de loop van de jaren heeft hij een enorm netwerk opgebouwd, hij weet altijd alles, van iedereen  alles én als eerste. Vrienden overal, ook vijanden? De Waard: “Misschien wel, maar zij zeggen van mij dat ze moeilijk boos op mij kunnen worden en onmogelijk boos op mij te blijven”.

Redactie, radio- en een televisiestudio van het publieke lokale medium Sleutelstad zitten vanaf eind augustus in het Tieleman & Dros Bedrijvencentrum aan de Middelstegracht 87 A. Sleutelstad blijft voorlopig radio uitzenden op de vertrouwde 93,7 FM en op de kabel. Uitzendingen op het TV kanaal op de kabel wordt komend jaar langzaam opgebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *